Hur övervakar ni restaurangdagen, polisdirektör Kolehmainen?

Nästa vecka ordnas restaurangdagen, som går ut på att massvis med restauranger uppstår för en dag.

Dagen ordnas för andra gången. Första gången var det många som sålde både alkohol och mat utan tillstånd. Polisen gick på onsdagen ut med en påminnelse om att det behövs utskänkningstillstånd för att sälja alkohol.

Hur tänker polisen övervaka alkoholförbudet, polisdirektör Seppo Kolehmainen?
– Polisen övervakar förbudet vid sidan av sina övriga uppgifter. Några speciella razzior är inte inplanerade.

Blir det kontroller i folks hem?
– Inget sådant är planerat. Hela poängen med informationen var att påminna folk om saken, så att de inte ovetandes gör sig skyldiga till olaglig förmedling av alkohol.

Restaurangdagen är ingen befrielse från allmänna normer. Att sälja alkohol är inte mer tillåtet då än vid någon annan tidpunkt.

Tänker polisen vara extra aktiv nästa sommar (nästa restaurangdag) då fler restauranger är utomhus?
– Jag tänker inte börja förutspå något om nästa sommar, men vi strävar efter att ingripa i den här typen av verksamhet när den syns.