Kyrkslätt sparar inte på unga

Kyrkslätt förbereder sig på ekonomiskt kärva tider, men skattesatsen höjs inte. Osthyveln går över nästan alla sektorer men kommunen har valt att satsa på barn och unga.

Budgetförslag
– Det har gått förhållandevis bra i fjol och i år men nästa år blir svårt, säger Kyrkslätts kommundirektör Tarmo Aarnio.
Kyrkslätt förbereder sig för svåra tider. Skattesatsen förblir densamma, 19 procent, i det budgetförslag för 2012–2014 som kommundirektören presenterade i går. Det här tack vare att ökningen av invånare i arbetsför ålder är liten trots att befolkningstillväxten över lag ökar. Men nollbudgeten för 2012 betyder att så gott som alla sektorer måste spara. Undantaget är satsningen på barn och ungas välbefinnande. Inom vård- och omsorg kommer tre befattningar att omvandlas till fastanställningar för att trygga mentalvårdstjänster för unga. Dessutom stärks skolväsendet med en psykiatrisk sjukskötare.
– Andelen unga som är utan studieplats eller jobb är något högre än i huvudstadsregionen i medeltal. Det är inte bra för utvecklingen. Det är viktigt att satsa nu innan problemen förvärras, säger Aarnio.
Arbetslösheten är 9,5 procent bland unga. Målet är att minska den med 2 procentenheter. Därtill vill kommunen minska på sjukfrånvaron genom att förbättra arbetsklimatet.
Måste låna
Under nästa år är investeringarna totalt omkring 20 miljoner euro och tyngdpunkten kommer att ligga på byggandet av kommunalteknik och vattenförsörjning.
Om den europeiska ekonomin störtdyker måste också Kyrkslätt korrigera sina planer.
– Det blir svårt om vi blir tvungna att säga upp folk. Kommunen är väldigt beroende av skattebetalarna. Men nu sker inga permitteringar eller uppsägningar.
Om den ekonomiska nedgången förvärras läggs alla byggprojekt på is. Det finska daghemmet Masalan päiväkoti är den enda av husbyggena som får startlov nästa år. Det ska bli färdigt 2013. Det finlandssvenska inlärningscentret Sjökulla och saneringen av vårdcentralen i centrum av Kyrkslätt har också fått anslag, men tidtabellerna har delvis justerats. Det svenskspråkiga daghemmet Ravals ska bli klart 2014.
Kyrkslätt har lyckats betala av sina lån för 2011.
– Men nästa år får vi traska till banken, säger Aarnio.
Kommunen kommer att ta ett lån på 5,6 miljoner euro nästa år. Enligt budgetförslaget har Kyrkslätt ett lån på sammanlagt 90 miljoner euro det vill säga 2 350 euro per invånare.

Slås fast i december
• Kyrkslätts befolkningsantal beräknas öka måttligt med 1,5 procent och närma sig 38 000 i slutet av budgetåret. Trots befolkningstillväxten beräknas ökningen av skatteintäkter ligga på samma nivå som 2011.
• De minskade statsandelarna i kommunen beror bland annat på att invånarantalet ökar långsammare och att skatteinkomstutjämningen som kommunen betalar stiger till 14,4 miljoner euro. Inkomstskattesatsen, fastighetsskatten och andra kommunala avgifter höjs inte.
• Kommundirektörens förslag till budget behandlas av kommunstyrelsen den 24 oktober. Fullmäktiges slutliga beslut om budgeten för 2012 fattas den 12 december.