Tre nya ekobutiker öppnade i Helsingfors

Nya ekomatbutiker dyker upp som svampar i Helsingfors. Nu kan man köpa närproducerat också på Karlsgatan i Berghäll, på Fabriksgatan i de södra statsdelarna och på Alexandersgatan i Gloets köpcentrum.

I dag öppnade Gloets nyrenoverade köpcentrum vid Alexandersgatan.

Ett av köpcentrets flaggskepp är Eat & Joys nya jättelika saluhall i källarvåningen, som bland annat har en specialbyggd rökugn med en skorsten som mynnar ut på taket ovanför åttonde våningen.

– Man har inte fått bygga något sådant i det här området sedan andra världskriget. Nu kommer det att börja dofta rök i kvarteren, vilket säkert delar åsikterna. Visst blev det dyrt, men det gäller inte bara mat utan också kultur. Staden ville vara med och stödja gamla traditioner, säger Lotta Lehtonen, ansvarig för fastigheten.

Förutom fiskrökeriet har ekobutiken, som satsar på ekologiskt och närproducerat, specialbeställt en brödugn från Frankrike, som är den första i Norden, en chokladfabrik där man själv mal kakaobönorna och en mjölkbar med färsk mjölk som kommer från en bondgård.

– Vi har leverans direkt från kossans spenar. Folk kan komma efter mjölken i egen kanna, säger Aki Arjola på Eat & Joy.

Arjola tror också att deras potatisar mår bra av den ambientmusik som spelas för dem i butikens potatiskällare. Finesserna syns förstås i prissättningen. För potatisen kan man få punga ut med upp till 7 euro kilot och mjölken kostar 4,5 euro litern.

Några kvarter söderut har närbutiken Aitokauppa nyligen slagit upp dörrarna. Här finns bara produkter som producerats inom en 150-kilometers radie från Fabriksgatan, och inga tillsatsämnen.

– Allt fler finländare vill köpa färska äkta varor framom fabriksproducerat. Vi försöker svara på den efterfrågan och samtidigt visa att närproducerat kan vara billigare än industriell mat, säger vd Juha Sulkakoski.

På samma sätt resonerar Daniel Fernández i butiken Oma Maa i Berghäll. Ekoprodukter ska inte enbart vara de rika unnade.

– Så fort produkten har en ekostämpel stiger priset, även om det är obefogat. Men det är också helt galet att folk väljer billig näringsfattig mat och sedan äter en massa mediciner och kosttillskott för att kompensera det, säger Fernández till tidningen Nyt-liite.

Även i hans butik kommer produkterna från nära håll. Varje dag finns färskt bröd och färska grönsaker, mjölk- och ostprodukter, tvättmedel och kokböcker till salu. Butikens specialitet är en sorts kross av bondbönor som man kan använda i stället för sojakross eller malet kött.