Foto: Richard Nordgren. Efter åkturen får var och en sin väska och sen är det dags att gå till någon av de tre olika byggnader där barnen från Fanny är i exil.

70 barn i dagisexil – nödlösning får föräldrar att rasa

Sjuttio svenskspråkiga barn i Helsingfors kan inte gå på sina vanliga dagis på grund av försenade byggarbeten och vattenskador. Tjänstemännen har klämt in barnen på reservplatser och föräldrarna rasar.

– Det är rent ut sagt åt helvete, lyder Matilda Sundströms kommentar om hur staden fixat temporära dagisplatser för den tid som daghemmet Fanny i Västra Böle repareras för vattenskador.

Först var det meningen att hela Fanny skulle flytta tillsammans, men i fredags kom chockbeskedet att dagiset på måndagen skulle klämmas in på tre olika ställen på Maria sjukhus område.

– Jag försöker förstå, men när det går ut över de små barnen bli man så frustrerad, säger Sundström.

Tidig väckning
Vissa föräldrar tar sig i morgonrusningen från Böle till Maria sjukhus medan andra låter barnen åka med specialbussen som för och hämtar Fannys barn till reservdagis. De flesta tvingas stiga upp betydligt tidigare än vanligt eftersom bussen avgår redan 7.30.

En mamma som lämnar av sitt barn vid bussen är rasande.

– Jag är så jävla sur, säger hon medan vårdaren som tar emot barnet tålmodigt svarar att personalen gör så gott den kan.

Jonna Nupponen vars dotter går i daghemmet hör också till de förbannade.

– Det här är jäkligt illa skött och jag tycker jättesynd om personalen. Barnen kastas fram och tillbaka och de anställda förväntas kunna sköta sitt jobb med ett leende på läpparna, säger Nupponen.

I brevet som gick ut till föräldrarna i fredags, meddelar dagvårdschefen Nina Fabricius och Utbildningsverkets svenska linjedirektör, Niclas Grönholm, att föräldrarna slipper betala dagvårdsavgift om barnet inte alls kommer till dagis medan nödlösningen är i kraft.

– Det är en futtig kompensation, säger Nupponen om erbjudandet.

Av brevet framgår också att alternativet till reservplatserna vid Maria sjukhus hade varit att skicka barnen ända till Östersundom.

"Vi kan inte omfatta tanken om att utrymmen i Östersundom kan anses serva familjer i södra och mellersta stadsdelarna", skriver cheferna.

Ett äventyr
Tillbaka till bussen som i gryningen åker från Böle till Maria sjukhus: Barnen har redan föregående dag prövat på äventyret och därför slänger de nu vant in sina ryggsäckar i lastutrymmet innan de kliver på. De minsta lyfts in i bussen av sina vårdare. När alla sitter på plats spänner vårdarna säkerhetsbälten på varenda en. De större pojkarna har lagt beslag på platserna längst fram och iakttar med beundran chauffören som rattar fordonet. Mycket snabbt tar de efter honom och låtsas själva köra genom att svänga med armarna på samma sätt som föraren. De minsta dagisbarnen sitter bredvid var sin vårdare som ser till att de fastspända småttingarna hålls upprätta i kurvorna.

Personalen gör vad den kan. Då Lucas i måndags fyllde fem år såg de vuxna till att hela Fanny uppvaktade honom i gemensam trupp, trots att dagiset är uppspjälkat på tre olika byggnader.

Det är inte bara föräldrar med barn i Fanny som är bestörta. Minst lika arga är de mammor och pappor vars barn i augusti skulle börja på det nya daghemmet Axel i Rödbergen, men som på grund av försenade byggarbeten också placerats i den gamla träbyggnaden vid Maria sjukhus. Då det tillfälliga dagiset öppnade saknades potta och leksaker, men den saken är nu åtgärdad.

I mitten av september kom beskedet att hela daghemmet Albert i Rödbergen också evakueras till byggnaden på grund av vattenskada. Och i fredags kom som sagt en ny kalldusch när Fannys barn skulle trängas in.

Upprörda är också föräldrarna i Barnstugan och gruppen Maria på sjukhusområdet eftersom deras dagis också förvandlats till reservdaghem och blivit fyllda till bristningsgränsen.

– Cheferna skyller på varandra och ingen tar ansvar, säger Jörgen Westerling, pappa till två pojkar i Barnstugan.

Linjedirektören Niclas Grönholm försvarar lösningen så gott han kan.

– Vi försöker göra något så fort som möjligt. Visst är det ett jobbigt läge. På kort sikt är servicen lite sämre än vad man är van vid.

Matti Kuusela, kundchef på Lokalcentralen, kan ännu inte säga när barnen från Fanny får flytta tillbaka. Kuusela vet inte heller när barnen från Albert får återvända till det egna daghemmet.