Hangöfiskare säljer årets strömmingsöverraskning

Tage Gustafsson från Hangö vann pris för årets strömmingsöverraskning. Han har sålt sina delikatesser på marknaden närmare 30 gånger.

Det soliga och friska vädret lockade gott om besökare till Helsingfors äldsta marknadstradition – strömmingsmarknaden. Maj Andersson från Sibbo lyckas pruta på sina uppköp från Tages Fisk. Och så har han ju vunnit första pris för årets strömmingsöverraskning. Också i fjol vann hans delikatesströmming.

Det är Gustafssons tjugosjunde gång på marknaden.

– Då jag började fanns här 64 båtar, nu är det bara 23 båtar som säljer fisk.

Förutom årets strömmingsöverraskning utnämns årets kryddfisk på marknaden.

– Vet du vad traditionell kryddfisk betyder, frågar han. Jo, det ska vara vassbuk och hela fiskar så som kökarborna införde traditionen för ungefär 250 år sedan.

Problemet enligt honom är att en del av juryn inte alltid uppskattar den.

– Det kan vara att de får en söt benfri strömmingsfilé som sedan vinner, men den tävlar i fel klass. Den borde vinna pris för strömmingsöverraskning och inte kryddfisk. Det är ett problem som dyker upp då och då, senast i fjol.

I år fick Gustafsson jobba lite längre med att få strömming och vassbuk, vilket innebar fler fiskefärder på sjön.  Han tillreder allt själv tillsammans med hustrun Eeva Gustafsson. Sonen hjälper till ibland. Fyra veckor före marknaden börjar de tillreda fisken i tunnor, då ska man ha fiskat också.

Gustafsson jobbar som fiskare på heltid, liksom hans föräldrar och mor- och farföräldrar, trots att han som ung svor att han aldrig skulle följa deras fotspår.

– Men första gången jag åkte ut blev jag frälst. Våra barn är ändå inte intresserade av att fortsätta traditionen. Inga ungdomar vill fortsätta, man ser det i ett minskat antal båtar.

Ät inhemsk fisk
  • WWF vill att finländarna äter mer inhemsk fisk.
  • Finländarna äter 14 kilogram fisk om året, varav två kilogram är inhemsk.
  • Finländarna äter i medeltal 200 gram strömming om året
  • WWF vädjade för ett år sedan till den offentliga sektorns bespisning att de skulle använda mer inhemsk fisk.
  • WWF är nöjd med Palmia som infört till exempel braxenbiffar i skolorna. Också Fazer Amica har meddelat att de inför gäddfärs och produkter av mört.

– De äldre är uppvuxna med strömming, som förr i tiden var basvara. I dag har strömmingen tappat sin status.

Trots att dagarna är hektiska och benen ibland krampar av allt stående är det något som drar honom hit år efter år.

– Om man skulle orka tre år till, skulle det bli 30 år här och då kunde jag kanske så småningom pensionera mig.

Leif Bergman, från Åland vann första pris för årets kryddfisk.

Den första strömmingsmarknaden ordnades redan år 1743.