Rättegången inleddes i dag i Helsingfors tingsrätt. Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

Busschaufförens misshandlare sprang i väg skrattande

Busschauffören som misshandlades på Elielplatsen i februari fick en allvarlig hjärnskada och rehabiliteras fortfarande.

Rehabiliteringen av busschauffören som misshandlades illa i Helsingfors i februari pågår fortfarande. Under rättegången som inleddes i Helsingfors tingsrätt i dag framgick det att misshandeln gav honom en allvarlig hjärnskada.

De två 17- och 18-åriga männen som misshandlade föraren åtalas för bland annat grov misshandel som ung person och grov misshandel. Den yngre erkänner åtalet medan den äldre anser att det var frågan om vanlig misshandel.

Ungdomarna överföll bussföraren på Elielplatsen i centrum av Helsingfors. De unga männen stod i vägen för bussen som skulle starta, och busschauffören steg ut för att be dem flytta på sig. Då anföll de chauffören. De tog struptag på honom och slog och sparkade honom till slut i pannan.

Hbl:s reporter Tommy Pohjola är på plats i tingsrätten och säger att tre vittnen sett männen springa i väg efter misshandeln, skrattande. Misshandeln var över på en minut och vittnena uppger att chauffören inte hade en chans.

I tingsrätten uppträder männen ångerfulla. Gärningsmännen har båda sökt hjälp hos stadens krisnätverk efter misshandeln. Både alkohol och cannabis hade sin del i fallet. Männen har inget tidigare register hos polisen. Frågan är nu om de båda döms för grov misshandel, samt hur stora ersättningarna ska bli. Åklagaren yrkar på fem års fängelse för båda männen.

Hur allvarliga busschaufförens hjärnskador är kan tidigast fastställas nästa år. Klart är att han påverkas resten av livet.

Följ Pohjolas twitterflöde från tingsrätten via @Parkvakten och hashtagen #bussvåld.