Seniorer utan mobilnät i fem dagar

I bästa fall bryts mobilsamtalet av mitt i. I värsta fall går det inte att ringa alls. Pensionärerna på hemmet Hagaro i Norra Haga har lidit av mobilstrulet ända sedan i onsdags.

– När jag försöker ringa står det "Endast nödsamtal". Jag förstår bra att det kan vara avbrott i telefonnätet, men så här länge? frågar sig Margareta Jaatinen.

Operatören Elisa uppger att de reparerar en närliggande basstation. Därför kan Elisa- och Saunalahti-anslutningar i området fungera sämre.

Enligt Jaatinen har många på hemmet enbart mobiltelefoner.

– Mina vänner känner inte till att jag också har en fast telefon, så de ringer till mobilen. Det är klart att man kan bli orolig, de ringer och frågar om jag dött, jag är ändå 93 år, säger hon.

Enbart när hon går ut på balkongen kan ett samtal lyckas, men till slut bryts det. Systern, som bor tre våningar upp, drabbas också av avbrutna samtal.

Jukka Virtanen, avdelningschef för nätverksadministrationen på Elisa, meddelar ni inte kunderna om långvariga problem?

– Vi brukar inte meddela kunderna eftersom det är utmanande att få tag på dem. Speciellt svårt är det i glesbygden. Men vi har en karta på webben där vi uppdaterar alla pågående störningar.

Enligt honom har Elisa känt till problemet i flera dagar. Han kan inte säga om invånare i andra bostadshus än de som bor på Tolarivägen 2 drabbats av problemen.

– Vanligtvis orsakar inte fel på en enda basstation sådana störningar. Troligtvis handlar det den här gången om att underjordiska kablar som leder till basstationen blivit våta. Det är ett omfattande arbete att gräva upp dem. Tyvärr kan jag inte säga när problemen är lösta, men vi jobbar på det.

Enligt störningskartan på Elisas hemsida har hörbarheten i 2G-mobiltelefonnätet försvagats för en del användare i området kring basstationen. Däremot borde 3G-nätet fungera normalt. Felet i basstationen påverkar enbart Elisas kunder.