Foto: Colourbox

Övergiven sköldpadda riskerar möta döden i Rutiån

En övergiven rödörad vattensköldpadda har påträffats i och kring Rutiån i Malmgård, rapporterar Iltalehti. Det finns risk för att sköldpaddan dör om den inte fångas in.

Flanörer vid Rutiån i Malmgård har fått syn på en sköldpadda som håller till vid åstranden. Det finns bildbevis och är tydligen frågan om en rödörad vattensköldpadda, ett rätt vanligt husdjur i Finland.

Sköldpaddan har troligen blivit övergiven av sin ägare och släppts ut i det fria. Vanskötsel är ett djurskyddsbrott. Under de varma sommarmånaderna har den levt loppan i Rutiån men nu väntar kallare tider.  Om rödörade vattensköldpaddor i långa tider vistas i temperaturer under 22 grader slutar de att äta. De kan också få lunginfektioner.

Helsingfors räddningsverks djurräddningsenhet har två gånger ryckt ut för att fånga in sköldpaddan, men utan framgång. Sköldpaddan är skygg och dyker ner i vattnet så fort en människa närmar sig.

När Hbl ringer upp Högholmens djurskötare avsäger de sig ansvaret.

– Vi omhändertar bara inhemska vilda djur. Exotiska husdjur som dessa är djurskyddsföreningen Hesys ansvarsområde.

Men först måste den alltså fångas in.

Nu ser det illa ut för sköldpaddan. Räddningsverket har inte möjlighet att jaga sködpaddan hur länge som helst.

– Vi har inte resurser för det. Vi räddar årligen cirka 700 djur och kan inte ta oss an så här långvariga uppgifter, säger Vesa Nurminen vid Räddningsverket till Iltalehti.