Inte omöjligt att ordna festival på gatan

Myndigheterna behöver inte vara glädjedödare. På Byggnadskontoret i Helsingfors är man glad över att ett kompisgäng i Rödbergen ordnar stadsdelsfestivalen Punajuuri Block Party andra året i rad.

– Är de här inte helt underbara?

Heta Kuchka skriker glatt till när hon får syn på de färgglada ballongerna som hissas upp i luften i korsningen av Båtsmans- och Vävaregatan i stadsdelen Rödbergen.

De som hanterar ballongerna har en koppling till stadsdelens hundpark.

– Vi bad en hundägare locka med andra likasinnade att gå med i dekorationsgruppen. På så sätt lär man också känna nya människor. Bakom det där fönstret bor en terrierägare och därborta en schnauzerägare, säger hon och pekar på ett av husen.

Till vardags är Kuchka bildkonstnär och de senaste sex månaderna har hon tillsammans med ett gäng kompisar förberett version två av stadsdelsfesten Punajuuri Block Party.

– I fjol hade vi över tvåtusen besökare, och i år hade fyratusen anmält sig redan innan vi berättat vilka band som uppträder.

Döden och ensamheten är något som Kuchka funderar mycket på i sin konst.

– I Finland dör folk ensamma i sina hem. Jag är halvamerikan och jag märker att folk bryr sig om varandra på ett annat sätt i USA. Här fungerar inte kommunikationen riktigt, vi vill inte lägga oss i vad andra gör. Jag vill att den här festivalen för med sig något annat än bara festligheter, att den skapar ett slags välbefinnande.

Samtidigt är Punajuuri Block Party ett ställningstagande.

– Vi visar att det inte behöver vara så svårt att ordna en stadsdelsfestival. I år ordnades det för första gången en likadan festival i Berghäll och jag uppmanade dem kopiera vårt koncept.