Foto: Cata Portin

Stadsstyrelsen: Paviljongen vid Sandstand rivs

Stadsstyrelsen i Helsingfors har röstat om Sandstrandspaviljongens öde.

Med rösterna 9–5 och en ledamot frånvarande beslöt stadsstyrelsen av inte godkänna Tölö sällskapets köpbud. Majoriteten av politikerna i stadsstyrelsen tror inte att Tölö sällskapet har de resurser som krävs för att utföra reparationerna.

– Det räcker inte att nominellt bjuda en euro för fastigheten. Om den planerade verksamheten handlar om annat än allmännytta kan staden inte överlåta fastigheten för en nominell summa, säger Jan D. Oker-Blom (SFP).

– Vårt bud om ett fastighetsaktiebolag som vill köpa paviljongen togs aldrig på allvar. Vi bollades från Idrotts- och friluftsverket till Fastighetskontoret. Tjänstemännen verkade inte veta vem det är som har rätt att fatta beslut om paviljongen på Sandstranden, säger Hannu Haukanhovi.

Han är ordförande för Tölö sällskapet.

Idrotts- och friluftsverket ansökte 2010 om att få riva paviljongen. Den ansökan har byggnadskontoret godkänt. Rivningsbeslutet har vunnit laga kraft.

– Då det gällde rivningen hade Idrotts- och friluftsverket kompetens att bestämma. Men då vi vände oss till dem med förslag om att få köpa paviljongen hänvisades vi till Fastighetskontoret, säger Haukanhovi.

Reparationsduglig?

Då staden i sitt rivningsbeslut skriver att paviljongen är i dåligt skick lät Tölö sällskapet en arkitektstuderande undersöka paviljongen. Hans slutsats är att virket i byggnadsstomman är i gott skick. Undersökningen om Sandstrandspaviljongens skick resulterade i ett diplomarbete som finns inlämnat vid Aalto universitetet.

– Ytorna är fula men vår utredning visar att det inte övermäktigt att reparera paviljongen.

– Stadens egna utredningar visar att det ingalunda räcker med att reparera ytorna, säger Jan D. Oker-Blom.

Det fastighetsaktiebolag som erbjöd sig köpa paviljongen hade inte tänkt konkurrera med det nya kaféet, inte heller tänkt tigga om bidrag för vare sig köpet eller reparationerna. – Däremot vill vi att staden ska arrendera marken åt fastighetsbolaget på minst 50 år så att bolaget har en chans att få ekonomi sitt projekt, säger Haukanhovi.

Tölö sällskapet har också lämnat in en ansökan om att den gamla paviljongen ska skyddas. Sällskapet anser att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull.