Den här tromben syntes över Finska viken i går vid 20.30-tiden. Foto: Jörgen Korkman

Tromb drog fram över Finska viken i går kväll

Vid halv nio-tiden i går kväll fick Hbl-läsaren Jörgen Korkman syn på en tromb ute på Finska viken. – Jag såg en vass spets som stack ut från molnet och insåg att det inte var någon vanlig molnformation.

– Jag trodde först att den låg över Estland, men konstaterade sedan att den bildas över havet, säger Jörgen Korkman som fotograferade väderfenomenet från sin balkong på nionde våningen i Sökö i Esbo.

En halv timme senare hade spetsen vuxit sig ända ner till havet.

– Jag såg något vitt i nedre ändan vilket tyder på att den dragit upp vatten i en virvelstorm.

Själv uppskattar Korkman längden på tromben till närmare en kilometer.

– Det är svårt att avgöra på så långt avstånd. Från min balkong ser jag Estlands kustremsa under en klar dag och Tallinns ljus kan ses varje kväll.

Hannu Valta på Meteorologiska institutet delar Korkmans fascination för fenomenet. Enligt honom är tromber inte ovanliga den här tiden på året.

– Nästan varje sensommar i augusti brukar vi få syn på en tromb. De bildas då vattnet är varmt och kall luft strömmar ut över havet.

Kan de orsaka fara på havet?

– Oftast ser man på långt håll var de uppstår eftersom fukt från havet börjar virvla upp där tromben träffar ytan. Men har man oturen att befinna sig rakt under kan en större båt kantra, styrkan i en tromb är kraftig. Speciellt farligt kan det vara på sjön i mörkret, annars är det rätt lätt att undvika att bli träffad, säger meteorologen.