Turistmål nummer ett i Helsingfors är Borgbacken, men Sveaborg ligger inte långt efter. Foto: Cata Portin

Rekordmånga turister väntas till Sveaborg

Med över 250 år på nacken är Sveaborg i år på nytt nummer ett för de utländska turisterna – och dem kommer det hela tiden mer av. Om värmen håller i sig kan sommaren slå alla rekord.

Snart femåriga Maia från Helsingfors är på väg ut till Sveaborg med sin moster för att spana in grodor i de många tunnlarna, men ficklampan glömdes hemma. Det är inte första gången Maia besöker fästningsön i sommar, tidigare i år har hon varit där med mamma och pappa. Målet för dagens utflykt är solklart.

– Jag ska äta glass. En ryms det ännu, säger hon förnöjt.

Maia och moster Nina hör till de fyra miljoner resenärer som varje år åker ut med HRT:s färja till Helsingforsbornas favoritö. Uppe på bryggan vet kapten Jaakko Mäkinen som kör Suomenlinna 2 att det blir bråda tider om värmen slår till. Han kan inte säga om det i år är fler passagerare än tidigare. Det är svårt att avgöra exakta tal ur folkmassan som försöker skuffa sig ombord med armbågarna i högsta hugg.

– Det blir väl fler varje år, det hänger väl ihop med att antalet kryssningsfärjor som kommer hit har ökat. Så har det ju också blivit mer vintertrafik.

Flera ivriga Sveaborgsbesökare får snopet bli kvar bakom portarna vid Salutorget när färjan är full och Mäkinen trycker ner gasen. De får vänta på nästa som kommer om tjugo minuter.

Lokala samsas med turister

Franska Stephan och Pierre från Paris fick plats ombord och står och kikar ut över relingen. De är i Finland för att åka upp till S:t Michel och besöka vänner, men passade på att åka ut till Sveaborg före det. De har hört rykten om att Sveaborg finns med på Unescos världsarvslista och att det hör till måstena i Helsingfors. Men särdeles mycket mer vet de inte.

– Vad kan vi göra där? Vi tänkte kanske stanna i tjugo minuter ... funderar Pierre.

Intill hörs upprörda röster på franska. Det är finländska Karoliina och Marika som bor i Bryssel som upplyser fransmännen om att det nog kommer att krävas minst några timmar för att utforska ön. Karoliina kommer ut till ön flera gånger varje sommar, medan Marika inte har satt sin fot på Sveaborg på fem år.

– I fjol var det nog lite för mycket folk här, speciellt på veckosluten, säger Karoliina.

– Men man borde nog komma hit oftare för det, det är ju så nära.

En blandning av öst och väst

Närheten till Helsingfors är en av delorsakerna till att en så ofantlig siffra som 4 miljoner resenärer använder sig av HRT:s färja varje år. Därtill kommer den privata aktören JT Lines passagerare som i fjol uppgick till kring 96 000.

Om HRT:s färjor är som att åka regionaltåg för Helsingforsborna, så är JT Lines två båtar, Chapman och Viapori, som att åka i lyxkupé.

Här har man fullständiga utskänkningsrättigheter i det lilla kaféet, vinröd sammet varvat med mahogny, och till skillnad från de overallklädda killarna på Suomenlinna 2 tjejer som hoppilandkallar. Som det smakar så kostar det. JT Lines kör främst ut turister som kommer via researrangörer. Här ser man inga fulla stadsbor som vid solnedgång ska ta sig hem.

– Det som jag definitivt märkt är en stor ökning i beställningsturerna, säger kapten Joni Ruokolainen.

– Våra passagerare kommer hit för att gå på sightseeing och uppleva det historiska, så vi ser ingen stor skillnad i antalet när det regnar.

De som vill komma för att få en inblick i öns hemligheter blir hela tiden allt fler, och det hänger ihop med att Helsingfors som stad upplever ett enormt sug.

– I fjol hade vi ett rekordår, då besökte 16 miljoner turister Helsingfors, och i år kommer de att bli ännu fler, säger Kari Halonen som är marknadsföringschef för Helsingfors rese- och kongressbyrå.

– Bara under perioden januari till maj ser vi en ökning på åtta procent när det gäller övernattningar.

Turistmål nummer ett i Helsingfors är Borgbacken, men bland de äldre turisterna är det Sveaborg som lockar mest.

– När det blir fler gäster i Helsingfors, så besöker också fler Sveaborg, konstaterar Ruokolainen.