Cykelpoliserna patrullerar särskilt i de oroliga områdena i centrum. Foto: Johanna Ahlstrand.

"Helsingfors är en trygg stad"

Sommaren är högsäsong för ficktjuvar och brott. Trots att polisens personal minskat säger de att Helsingforsborna kan känna sig trygga i staden.

Sommaren lockar folket ut i värmen, alkoholen flödar och uteserveringarna fylls med sommarfirare. Men det är inte bara turistsäsongen som är på topp just nu - även brottsligheten ökar under sommarmånaderna.

Under de senaste veckorna har många allvarliga brottsfall i Helsingfors lyfts fram. Svarta taxi som lurar kunder på pengar, ficktjuvar, mannen som tändes på vid Kampen och våldtäktsserier har fått stor uppmärksamhet. Polisen säger ändå att brottsligheten inte ökat i Helsingfors.

– Det sker alltid fler brott på sommaren. Folk rör sig ute på stan och dricker mer alkohol. I år är inget undantag, säger överkonstapel Juha Hakola.

Enligt Hakola är Helsingfors en väldigt trygg stad, även sommartid. Polisen uppmanar trots allt alla att tänka på säkerheten och att ha med sig bondförnuftet.

I sommar kommer polisen att vara allt mer synlig i staden. Polisen patrullerar med bland annat cykel, motorcykel och årets nya införskaffning, en skoter. Taktiken är att synas mera och också ha kontakt och prata med folk. Orosområden som Kampen och närheten av Järnvägsstationen hålls speciellt under uppsikt.

På våren drogs femtio tjänster i Helsingforspolisen in och man var orolig om resurserna skulle räcka till för att hålla ordning under sommaren. Hakola säger att han önskar att det fanns mer personal, men att alla i akut nöd får den hjälp de behöver.

– Vi gör allt för att alla ska kunna känna sig trygga i staden. Men visst är polisens resurser för små, säger Hakola.