Läcker vy. Kanalkrogen i Gräsviken öppnar nästa vecka. FOTO: Leif Weckström

Dröjsmål för nya strandkrogar

Planerna på att bygga en ny strandbar i Toivo Kuulas park i Tölö framskrider långsamt. Eventuellt kommer man till skott i år. Samtidigt väntar krogen vid kanalen i Gräsviken på utskänkningstillstånd.

Kanalkrogen på Skällarstranden i Gräsviken har stått tom och övergiven i månader. Byggnaden är en elegant konstruktion i trä och glas och på uteserveringen sitter man som på vatten. Flera krögare har försökt sig på verksamhet, först hette stället Faro, sedan Basilica och så Bistro del Mar.
Nu står restaurang Tristan i turen.

– Vi är redo och beredda att öppna. Men väntar fortfarande på att byråkratin går sin gilla gång. Vi saknar utskänkningsrättigheter och hoppas få dem inom en vecka. I så fall öppnar Tristan den 5 juli, säger Calle Frankenhaeuser som är restaurangchef.

Tristan ska hålla öppet både lunchtid och på kvällen och målgruppen är klar:

– Folk som betalar ut egen ficka. Prisnivån ska med andra ord inte vara oöverkomlig, fast riktigt lunchsedelspriser håller vi ändå inte. Men en läcker lätt lunch ska folk som bor eller jobbar i Gräsviken ha råd med och samma gäller mat och vin på kvällen, säger han.

Väntan gäller också strandbaren Meritalli som fungerar i anslutning till restaurang Mestaritalli vid Edesviken i Tölö.

Meritalli är rätt sliten och ganska liten och bara begränsat antal platser ryms på balkongen som omger baren. Och ändå är stället ett av få med kvällssol vid vatten. Det är redan två år sedan planerna på att riva den nuvarande baren och bygga ny, större och flottare kom i gång, men mycket har inte hänt.

– Men så mycket har hänt att vi har gjort upp en ny detaljplan som tillåter ett nytt större kafé vid stranden. I själva verket har den gamla baren aldrig funnits i detaljplanen utan har fått fungera med undantagslov, säger arkitekt Janne Prokkola på stadsplaneringskontoret. Men detaljplanen har ännu inte blivit godkänd av stadsfullmäktige.

– Stadsfullmäktige behandlar ärendet i höst, säger Prokkola.

Baren byggdes för fyrtio år sedan och var ursprungligen en temporär konstruktion.

Ägaren, restaurangkedjan Restel, har inte heller haft bråttom. Man har beställt ritningar av arkitekten Minna Lukander på byrån Talli och resultatet är en luftig byggnad i trä och glas och en strandbar i terrasser där de yttersta ger känslan av att vila på vatten. Taket ska ha samma lutning som grannen, Roddstadion.

– Vi har för avsikt att fatta beslut i år. Det gäller att avväga olika ekonomiska synvinklar mot varandra. Strävan att åstadkomma något som ger mervärde åt hela området, säger Leena Turunen som ansvarar för Restels restauranger.

I samband med att man bygger nytt ska man få bukt med den vilda parkeringen på området. Meningen är att skapa ett tydligt avgränsat parkeringsområde.