Foto: Leif Weckström. Varför man bygger ett fult och skrymmande hus mitt på stranden, frågar sig badgästerna.

Byggbuller och asfaltstank vilar över badstranden

Sol, sand och strand är synonymt med stans bästa beach. Men Sandstrand är i dag också lika med byggbuller, damm och stinkande asfalt. Arbetena på det nya kaféet är ännu inte heller färdigt.

Sanna Gröhn och Elli Hoviniemi tog studenten i våras och njuter av sommarlov och strandliv på Sandstrand i Tölö.

– Här är härligt men containern till omklädningsrummet är inte trevlig och toaletterna är snuskiga, säger de.

I den här hettan är de inte ensamma på stranden, det är rätt trångt mellan badlakanen på sanden. På stranden trivs unga människor och äldre, barn som plaskar i vattenbrynet och volleybollspelare som vrålar till. Förmodligen skulle de alla gärna anlita både snygga omklädningsutrymmen och rena toaletter, och kanske också ta något läskande på ett trevligt ställe. Men någon sådan service har Idrottsverket ännu inte fått till stånd.

Den gamla paviljongen har fått förfalla till oigenkännlighet och påminner mest om en rivningskåk. Det är uppenbart att folk kryper under huset för att uträtta sina behov.

Byggnadsarbetena på det nya kaféet som ska inhysa rum för att klä om sig, duschar och toaletter, är allt annat än avslutade. I och omkring bygget stökar tiotals karlar med otaliga uppgifter, någon lägger ny asfalt, en annan fixar elledningar och en tredje stryker ny målarfärg på ytterväggen.

En av de ansvariga på bygget vill inte bli citerad men säger att man har lagt på ett kol för att få allt färdigt.

– I princip överlåter vi bygget på torsdag, säger han och medger i samma veva att allt inte kommer att vara färdigt.

– Man kan räkna med en lång förteckning på allt som fortfarande är halvgjort.

På idrottsverket, som ansvarar för badstränderna i Helsingfors, fanns i går ingen på plats som skulle kunna ge en förklaring till att projektet är kraftigt försenat.

Tidigare i vår försäkrade man att kaféet är redo strax efter midsommar. Men Sanna Gröhn och Elli Hoviniemi är inte bara kritiska till att stranden fortfarande saknar hygglig service.

– Hur har man hittat på att placera ett så skrymmande och fult hus mitt på stranden? Man kunde ju ha reparerat det gamla huset, eller rivit det och placerat nybygget där på sluttningen i skuggan av de gamla höga tallarna. Då skulle man inte ha naggat stranden i kanten.

Byggnadsarbetena på det nya kaféet inleddes i augusti i fjol och meningen var att huset skulle öppnas i början av säsongen. Kostnaderna stiger till närmare 4 miljoner euro.

På Helsingfors stad har man inte lyckats enas om den gamla paviljongens framtid. Helsingfors stadsmuseum anser att man borde bevara paviljongen, som ritades av Gunnar Taucher och färdigställdes 1930, medan byggnadstillsynsverket redan har beviljat tillstånd att riva huset.