Foto: Benjamin Suomela. Företagarna Berndt Löfberg och Sixten Laine poängterar att verkligheten för ortsborna ter sig lite annorlunda än för dem som bara tillbringar sköna sommardagar i regionen.

Kommunalskatt skrämmer inte sommargäster

Deltidsboende i Väståboland och på Kimitoön utnyttjar gärna lokal service i större utsträckning – bara den erbjuds. Över hälften är även beredda att betala en del av sin kommunalskatt till fritidskommunen.

Vid bensinstationen nere vid hamnen i Dalsbruk vandrar sommargästen Hans Segercrantz från Esbo. Han har en sommarstuga ute på Hitis som han nyttjar flitigt under hela sommaren.
– Inte går det någon nöd på oss sommargäster. Men visst tror jag att det finns outnyttjade möjligheter här, säger han.

Under sommarmånaderna mer än fördubblas befolkningsmängden i Väståboland och på Kimitoön. Deltidsboende är välbärgade och dessutom beredda att betala för ett rikare utbud av lokala tjänster.
Det här visar en rapport som föreningen Trygga skärgårdsboendet har gjort. Föreningen, som till största delen består av deltidsboende på Kimitoön, uppmanar nu lokala företagare att ta tag i den outnyttjade potential som deltidsboende utgör.

– Vi är den försummade befolkningen. Här finns stora möjligheter för det lokala näringslivet att utvecklas, säger Bo-Erik Ekström styrelseordförande för föreningen Trygga skärgårdsboendet.

Hans Segercrantz räknar lätt upp flera idéer som han är beredd att betala för.

– Färsk fisk skulle jag gärna få på lite närmare håll. Fångsten blir ofta ganska knaper då jag fiskar själv. Fler butiker och kaféer ute i skärgården skulle också vara trevligt.

Hans Segercrantz säger att han hellre köper tjänster och varor lokalt även om de är lite dyrare.

– Båtplatserna i Kasnäs är nu slutsålda. Båtservice och båtförvaring och alla former av byggande kan säkert utvecklas, säger han.

På bryggan står några företagare och diskuterar hur viktigt det skulle vara att få radhus byggda på Rosala och Hitis för att locka fler att flytta dit. De känner sig inte det minsta provocerade av att sommargästerna tycker att den lokala servicesektorn borde utvecklas.

– Problemet är det måste finnas förutsättningar för verksamheten under hela året. Många sliter häcken av sig under sommarmånaderna. Skulle det gå att jobba i samma takt hela året fanns inga bekymmer, säger Sixten Laine som driver bageriet Rosalabagaren ute på Rosala.

Berndt Löfberg instämmer.

– Vi jobbar hårt på sommaren men vintern är lång.

Han ordnar representationsutflykter i skärgården för firmor och deras kunder.

Från kommunens håll vill man inte blanda sig i för mycket utan vill låta företagen fatta sina egna beslut.

– Vi har ett ganska välmående näringsliv här på Kimitoön och går det bra finns det inget direkt behov av att utvecklas, säger kommundirektör Tom Simola på Kimitoön.

Han tillägger ändå att kommunen tillsammans med företagarföreningen ska diskutera vad som kan göras för att undvika att företag utifrån börjar serva deltidsboende i större utsträckning.

– Eftersom efterfrågan uppenbarligen finns.

Hela tre av fem fritidsboende säger att de är beredda att betala en del av kommunalskatten till fritidskommunen bara det skulle vara möjligt. Tom Simola sticker inte under stol med att lite extra kommunalskatt skulle vara välkommet.

– Men debatten om eventuella dubbla medborgarskap känns som en evighetsfråga i Finland och jag tror inte att det blir möjligt inom den närmaste framtiden.

Simola menar att en modell där det vore möjligt att dela upp kommunalskatten mellan olika kommuner egentligen innebär en utökning av skatteutjämningen.

– Redan nu gnisslas det tänder över den skatteutjämning som drabbar kommunerna med goda skatteinkomster.

– Däremot kunde vi ju införa en frivillig avgift men jag vet inte hur många som skulle ställa upp på det.