I maj vann förslaget Pargas folkomröstningen och fullmäktige beslöt att följa resultatet.

Väståboland blir Pargas

Väståboland byter namn till Pargas. Fullmäktige beslöt efter drygt en timmes debatt med rösterna 23-18 och 2 blanka att kommunen så följer resultatet av folkomröstningen i maj.

Enligt motförslaget från Houtskärsbon Edgar Sjövall (sfp) skulle man skjuta upp beslutet att ändra namn till efter nästa kommunalval. Vid det laget skulle man bland annat veta om det görs ytterligare någon kommunfusion i området, motiverade Sjövall förslaget.

Hans förslag fick stöd bland annat av vänsterförbundets Nina Söderlund med rötter i Nagu, av centerpartisten Mia Peussa från samma kommundel och av de grönas Cornelius Colliander från Pargas. Däremot röstade de finskspråkiga samlingspartisterna mangrant för namnet Pargas som ju också var det som vann klart i den kommunala folkomröstningen i maj.

Också flera sfp-ledamöter röstade för att namnbytet skjuts upp, bland dem styrelsens ordförande Sandra Bergqvist.

– Om vi får en ny kommunfusion genom det nya regeringsprogrammet så har vi haft tre olika namn på tre år, och det tycker jag är lite för mycket, förklarar hon efter omröstningen.

Sfp-ledamoten Bert-Ove Johansson från Pargas röstade för Pargas.

– Det var nog ett svårt beslut, inte får vi ju några stilpoäng. Men folkomröstningen avgjorde saken, säger han.

Under diskussionen rekapitulerades de viktigaste argumenten från vardera sidan. Fullmäktigemedlemmarna med rötter i skärgården menade att ett beslut nu att ändra namnet Väståboland till Pargas kommer att uppfattas som ett klart svek i kommundelarna Iniö, Houtskär, Korpo och Nagu där en klar majoritet var emot namnet.

– Det kommer att riva upp djupa sår som det tar generationer att läka, sade Mia Peussa från Nagu.

Fullmäktigemötet samlade också ett tjugotal personers publik men de fick vänta i nästan två timmar på att höra namnfrågan behandlas. Före den godkände fullmäktige både kommunens bokslut och andra rapporter för 2010 liksom arrenderingar, försäljningar och hyresavtal.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.