STR / LEHTIKUVA / Ville Männikkö

Tågtrafiken löper långsamt hela veckan

På grund av sabotaget vid Räckhals station, natten till söndag, kommer tågtrafiken att löpa långsamt hela veckan.

VR tvingas på grund av sabotaget varje dag ställa in åtta fjärrtåg på sträckorna Helsingfors–Tammerfors och Helsingfors–Imatra ända tills torsdag. Passagerarna kan i stället åka med de tåg som går 30 till 60 minuter efter det avbokade tåget. Alla tåg måste köra långsamt mellan Parkstad och Korso, vilket förorsakar förseningar på tio till trettio minuter.

Förseningarna i tågtrafiken syntes i dag främst vid perrongerna för närtågen där folk stod i klungor och väntade i skydd för regnet. Alla G-tåg var inställda. K- och I-tågen ersattes med N-tåg som körde enligt K-tågens tidtabell.


– Jag är på väg till Åggelby och blir tio minuter försenad eftersom I-tågen står stilla, säger Jouni Ilmonen.


I morgon återgår K- och I-tågen till normal tidtabell medan G-tågen står stilla tills torsdag. Flera omärkta närtåg mellan Helsingfors och Riihimäki är också inställda fram till torsdag.


Övervakning ses över
Sedan fjolårets anlagda brand vid samma skåp för säkerhetsanordningar har VR och Trafikverket funderat på intensifierad övervakning.


– Vi håller som bäst på och utvecklar övervakningssystemet på stationerna och planerar också en del övervakning kring spåret vid sådana platser som utsätts för ofog, säger Markku Nummelin, teknisk direktör på Trafikverket.


Enligt Nummelin förekommer det mindre ofog på en del stationer, bland annat graffiti i Tammerfors, men ingenstans lika omfattande ofog som vid förrådet för säkerhetsanordningar vid Räckhals station.


– Det är ett mycket farligt ställe. Tågen där kör i en hastighet på över 200 kilometer i timmen och man riskerar att utsättas för 25 000 volt, säger Nummelin som misstänker att gärningsmännen eller -männen inte är medvetna om riskerna.


Den anlagda branden vid samma förråd vid Räckhals i fjol ledde till omfattande förseningar och reparationskostnader. VR och Trafikverket krävde gärningsmannen på 600 000 euro i skadestånd. Återuppbyggandet av säkerhetsapparaturen i Räckhals inleddes redan på söndagen, men det kan ta upp till tre veckor innan alla kablar är på plats. Enligt Nummelin kan reparationskostnaderna bli högre än i fjol eftersom alla delar inte finns på lager.