Yrkeshögskolan Haaga-Helias undersökning visar att även Helsingfors bästa kaféer är dåliga på att brygga espresso. Foto: Colourbox

Helsingforskaféernas kaffe får tumme ner

Kafépersonalen klarar inte av att brygga specialkaffe på rätt sätt. En undersökning från Haaga-Helia visar att framför allt konsten att framställa espresso och cappuccino inte blomstrar i många kaféer i Helsingfors.

Enligt yrkeshögskolans undersökning beror den undermåliga kvaliteten på att personalen inte fått tillräcklig utbildning i hur man ska brygga specialkaffe. Jämförelsen visar entydigt att de som inte fått någon utbildning klarar sitt arbete sämre än de utbildade.

Trenderna i kaffevärlden förändras hela tiden och därför behöver personalen kontinuerlig utbildning för att kunna tillämpa de nyaste teknikerna.

— Om kaféerna vill erbjuda gott specialkaffe måste förmännen utbilda sina arbetstagare eller åtminstone en del av dem. Om man utbildar ens en del av personalen kan man undvika kvalitetsskillnader som beror på arbetarna, säger företagaren och baristautbildaren Lari Järnefelt på Procoffee.

Det kan även vara nyttigt för kaféerna att anställa en expert på specialkaffe. Då kan experten handleda parsonalen och se till att kaffet tillverkas rätt.

Testade de bästa

Undersökningen gjordes som ett lärdomsprov inom restonomutbildningen vid Haaga-Helia under våren 2011. För undersökningen granskades kaffekvaliteten i de tio Helsingforskafeer som i tidningen Citys gallup valts till de bästa i staden. Det man fäste uppmärksamhet vid var tillverkningstekniken, espressons smak och personalens utbildning.

Undersökningen var den första i Finland där man mätte kvaliteten på espresso i kaféer och på vilket sätt utbildningen påverkar slutresultatet.