– Vi hade tur som fick en kolonistuga för strax under 20 000 euro. Det förpliktigar till att dela med sig, säger Tölöborna Maria och Robert som låter vänner odla vid deras nyrenoverade stuga i Hertonäs. Foto: Dan Andersson

Dyrt att odla egen sallad – se videon från Hertonäs kolonilott

Helsingfors har fattat beslut om nya kolonilotter för att möta den växande efterfrågan på en liten grön täppa med stuga nära stadens bekvämligheter.

Jakten på högre livskvalitet och närproducerad mat höjer priset på kolonilotterna i Helsingfors. Flera tusen står i kö. Nu planerar staden nya odlingslotter i Vichtis, Mellungsbacka, Baggböle och Brobacka.

En obehaglig fråga med ett obehagligt svar. Så kommenterar Veikko Isomäki, ordförande för Hertonäs koloniträdgård, frågan vad det kostar om man vill köpa en stuga och odla sin egen sallad på stadens arrendetomt.

– I dag kostar en stuga i Hertonäs 40 000 euro eller mer, beroende på dess skick. Ägarna kräver betydande summor. Om man vill ha en stuga så betalar man det.

Tölöborna Maria och Robert känner sig lyckligt lottade trots att kolonistugan svalt alla deras besparingar. De vill att odlandet integreras i planeringen av nya bostadsområden i Helsingfors.

Hbl:s reporter Jeanette Östman mötte paret vid deras kolonistuga i Hertonäs. Se videoklippet här!

Läs mer i söndagens Hbl.