Arbetet pågår för fullt vid Brändö station som ändå väntas öppna på måndag. Foto: Kristoffer Åberg

Brändö metrostation öppnar på måndag

Renoveringen har pågått ungefär ett år och på måndag stannar metrotågen på stationen igen.

Men allting är inte färdigt för hissen och rulltrapporna är inte i bruk. Helt klar blir stationen först i höst.

Renoveringen är kraftigt försenad, allt gick inte enligt planerna.

– Vi var helt enkelt inte tillräckligt förberedda och det fanns brister i planeringen. Det var ett mycket utmanande projekt där arbetet skulle göras samtidigt som tågen kom och gick. Det var trångt och en del arbete fick vi göra på natten, säger direktören för byggavdelningen Juha Saarikoski i Helsingfors.

Brändö metrostation är nästan 30 år gammal. Den var sliten och omodern. Eftersom Helsingfors tunnelbana moderniseras och blir automatisk om några år och stationerna förses med dörrar framför tågen måste Brändö station byggas om.

– När vi monterar dörrar på perrongerna för tågen måste det finnas tak på stationen. Det fungerar inte om det snöar och regnar in och Brändö station hade inget heltäckande tak, säger Juha Saarikoski.

Vid renoveringen har stationen försetts med tekniska utrymmen inför automatiseringen. Alla metrostationer i Helsingfors förses med dörrar på plattformarna år 2013. Efter det inleds arbetet med att automatisera tunnelbanan. Enligt Saarikoski är automatiska metrotåg det enda som gäller ute i världen.

– När det byggs nya metrosystem är tågen från början automatiska, de kör utan förare.

Men vad har hänt på Brändö station i vinter?

Biljetthallen har utvidgats och försetts med rulltrappor, plattformområdet har försetts med ett längre tak och ytorna har sanerats. Hissen har förnyats och toan har fått ansiktslyftning.  Målet har varit att öka säkerheten och trivseln på stationen. Renoveringen av biljetthallen är fortfarande oavslutad. När stationen nu öppnas och renoveringen inte är klar får resenärerna använda den östra reservutgångens trappor i stället för hiss och rulltrappa. De som rör sig med rullstol eller barnvagn uppmanas därför åka låggolvsbussar.

Färdigrenoverad blir Brändö station i augusti ifall tidtabellen håller.