Foto: Dan Andersson

Branden i Villa Furumo i Nordsjö krävde ett liv

Villa Furumo i Nordsjö skadades svårt av en brand på lördagen. I branden omkom en ung man.

Branden började i en bostad på vinden.

– Jag vaknade av att folk skrek att det brinner, berättar Cesar Nunachay, 35, som bodde i huset.

– Det var panik och folk sprang omkring. Jag tog min dotter och mina instrument och rusade ut ur huset. Vi visste att det fanns en person på vinden men vi kunde inte rädda honom, säger Cesar.

Han vet inte när branden började eftersom han låg och sov. Nu vill han bara slippa in och hämta sina saker. Han hoppas att den delen av huset inte har förstörts.

I huset bodde tio personer, fyra män och sex kvinnor samt en nioårig flicka. De evakuerades till en buss utanför villan och togs om hand av socialarbetare.

Ritva Skarp bor granne till Villa Furumo. Från sitt fönster såg hon och hennes man hur lågorna slog ut ur huset.

– Det var en ohygglig syn! I huset bor någon sorts hippies och taket har nyligen renoverats. Finns det kvar något av taket längre?

Branden började ungefär vid 11-tiden. Räddningsverket arbetade i ett par timmar med släckningen med en misstanke om att någon blivit kvar där inne.

Elden var så intensiv att manskapet inte kunde undersöka saken. Vid tvåtiden kunde rökdykare gå in och då bekräftades misstankarna när man hittade resterna av en ung man som bodde på vinden.

På lördagseftermiddagen trodde räddningsmanskapet att inga fler omkommit i branden men kunde ändå inte utesluta möjligheten.
Orsaken till branden är inte känd och undersöks av polisen. Villa Furumo byggdes år 1905 av författaren Otto Donner. Huset omfattar 414 våningskvadratmeter. Den gamla timmerbyggnaden är skyddad i Helsingfors detaljplan.