Övergödande mattbryggor kvar

Vid midsommar i fjol invigdes Helsingfors första miljövänliga mattvätt. Den finns i Bocksbacka strandpark och erbjuder baljor, manglar och torkstolpar på land.

När Hbl för två år sedan intervjuade Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör med ansvar för miljöfrågor, lovade han att de gamla miljöbelastande mattbryggorna skulle börja rivas.

- I princip ska en havsanläggning bort, sade Sauri som först skulle utvärdera hur den nya anläggningen fungerar.

I dag vet vi. Det var succé:

- Mattvätten har använts så flitig att det inte ens förekommit skadegörelse, säger Raimo Saarinen, chef på stadens gatu- och parkavdelning.

Förutom miljötvätten finns tretton mattbryggor, från Drumsö i väster till Botby i öster. Anita Paulig, verksamhetsledare vid Helsingfors svenska marthaförening, vill att Sauri ser till att de verkligen börjar stängas.

- Det handlar om attitydfostran. Mattbryggorna är knappast våra värsta miljöbovar, men de övergöder och bidrar till nedsmutsningen av havet. Därför borde de snarast bort.

Flera anläggningar på land

År 2005 tågade Paulig till Pekka Sauri för att kräva ett stopp. Hon har ännu inte fått något svar på appellen, inte heller när marthorna under sin 110-årsfest för ett par veckor sedan träffade Sauri i stadshuset.

- Jag är rätt missnöjd över det.

Varför har du inte sett till att åtminstone en havsmattvätt försvunnit, Pekka Sauri?

- Nu har vi fått en ny. Vi måste först se hur den fungerar. I framtiden kommer de gamla att stängas i den takt vi får flera på land. Men jag kan inte garantera att det sker samtidigt, säger Sauri som inte alls kan ge några tidtabeller.

Det finns dock en ljuspunkt. Helsingfors hamn, som ansvarar för mattbryggorna, vill låta gatu- och parkavdelningen ta över. Den avdelningen driver redan tvätten i Bocksbacka, och Raimo Saarinen lovar en utredning så snart han tagit över dem. Inga nya ska byggas, men de gamla är i rätt gott skick.

- Vi ska utreda var de kunde ersättas av anläggningar på land. Det måste också finnas vatten- och avloppsnät i närheten, annars blir de för dyra.

Anläggningen i Bocksbacka kostade 270 000 euro.

- Sist och slutligen beror det på stadsfullmäktige, om de beviljar pengar för att bygga flera på land.

Marcus Lillqvist

09-1253   344, marcus.lillkvist@hbl.fi