Det här är en jättebra drinkbar

Vesa Lappalainen sitter och väntar på sin portion bratwurst och surkål på Bellevues kioskservering på Skatudden. Vädret är varmt och solens strålar gör hans kalla ölstop fuktigt på utsidan också.

- Det här är den första kiosken i staden som fick A-rättigheter. Det tyckte man väl inte att passade sig förr. Men jag bor här alldeles bredvid och kiosken har aldrig stört mig, fast de till och med spelar musik på rätt hög volym.

Högtalarna är fästa under kioskens karaktäristiska tak och kiosken har bord och stolar både mot gatan och mot parken. I fönstren framtill hänger menyer för Bellevues mat, och för alla drinkar som kan blandas av flaskorna som fyller hyllorna i kiosken. Baktill har kiosken fått en extra bardisk.

- Det här är en jättebra drinkbar, säger Suveka Kymäläinen. Jag har suttit här många kvällar.

Den här gången har hon ändå inte beställt en drink utan försöker mata sin son med banan.

Från rund till fyrkantig

De gula träkioskerna är inte de äldsta i Helsingfors, den titeln bär Esplanadens runda betongkiosker. Men de fyrkantiga kioskerna är den vanligaste typen av fasta kiosker i stan. Lippakioski kallas de på finska, kan kepskiosk fungera som svenskt namn?

Den första modellen, ritad av stadsarkitekt Gunnar Taucher 1937, var rundad framtill, som kiosken i till exempel Kajsaniemi. De fyrkantiga ritades av Hilding Ekelund och byggdes på 40- och 50-talet när kioskverksamheten blev vanligare.

Men efter att R-kioskerna och andra huskiosker kom på 70- och 80-talet började kepskioskerna förfalla.

- De har länge varit i dåligt skick, säger Heli Korhonen på Helsingfors stads fastighetskontor.

Inte bara glass

Det var länge svårt att hyra ut kioskerna. Många stod tomma.

- Men för ett par år sedan blev de plötsligt populära. Nu är det kioskboom och många hör av sig för att få hyra en, säger Korhonen.

Bearpark café är en av kioskerna som verkligen blomstrat upp under de senaste somrarna. Mikko Autio och Kalle Rönkkö tog över kiosken 2002 och gjorde den till ettregnbågskafé, öppet för alla. Sedan dess är uteserveringen fullsatt.

- Vi har porslinskoppar. Kunderna kan sitta kvar hela dagen och fylla på sin kopp, säger Aura Lindholm som jobbar i Bearpark cafés lucka. Rättvist kaffe är populärast.

Många kiosker har förstått att satsa på uteservering. En del av kioskerna är del av uteserveringen för någon restaurang, som Bellevue eller Seahorse.

- Och tre av kioskerna hyrs ut som arbetsrum, berättar Korhonen. Den vid Lappviksgatan säljer visst T-tröjor, men också kaffe ibland.

Viktiga för stadskulturen

Kioskerna går till den som bjuder högst. Hyran ska betalas året om och avtalet gäller i många år. På Esplanaden är månadshyran 3e_STnS000 men i utkanten av Helsingfors bara 40 euro.

- Huvudsaken är att vi får dem uthyrda så att verksamheten fortsätter, säger Korhonen.

Men många kiosker är fortfarande i dåligt skick. En del kan inte ens hyras ut, andra skulle behöva en rejäl ansiktslyftning. Hyresgästen står för insidan av kiosken, men det är staden som sköter det yttre och vattenrören, som inte sällan spricker under vintern.

- Den kunde gärna få fräschas upp, säger Olli Kosonen om kiosken på Fabriksgatan.

Han och Markus Nyland är stamkunder och sitter med varsin kaffe och jordgubbsglass.

- Kioskerna är en viktig del av stadskulturen och måste bevaras, menar de.

- Det kanske räcker om man målar den? undrar Kosonen. Men inte i någon annan färg! Gula ska de vara.

MARIANNE SUNDHOLM, TEXT

09-1253345, marianne.sundholm@hbl.fi

NIKLAS RAUTIO, FOTO

09-12531, foto@hbl.fi