Om att välja rätt

Det är inte lätt att välja. I går fick tusentals ungdomar en liten glimt av framtiden. För största delen gick det som de hade tänkt sig, medan andra får nöja sig med ett andrahandsval eller ingen studieplats alls.

Och hur ska man veta att man valt rätt? För visst är det skillnad på i vilken skola man går. Skillnaden ligger inte i att vissa skolor är bättre och andra sämre. Skillnaden ligger i vad man gör med sina tre gymnasieår.

Jag grubblade länge på om jag verkligen hade valt rätt. Någonting kändes fel. Jag gick i Sibbo gymnasium och saknade utmaning. Men det var inte gymnasiet det var fel på.

I ett halvår prövade jag därför på att studera vid gymnasiet Lärkan. Jag hade hoppats på att det skulle förändra mitt sätt att se på gymnasietiden.

Jag ville få utmaning, men i stället fick jag motivation. Det har gått en hel del år sedan dess, och minnet har kanske blivit lite kantstött under åren. Men det jag kan minnas är att det inte kändes bättre i Lärkan. Visst, betyget fick sig en totaluppgradering liksom min motivation.

I efterhand har jag ändå förstått att jag hade glömt bort det viktigaste. Det gäller att trivas med sig själv och sina val. Jag tvivlade på mitt val av gymnasium och därför saknade jag motivation. Efter mitt halvår var allting annorlunda. Jag blev nöjd med valet av gymnasium. Och då blev motivationen bättre.