Socialdemokratisk U-sväng

Invandrare mottages med tacksamhet är budskapet i regeringens enhälligt omfattade migrationsstrategi.

Deras arbetsinsats i det åldrande Finland behövs, menar ministrarna, och betonar att attitydklimatet bör vara sådant att invandrarna känner sig välkomna.

Arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) underströk arbetskraftsinvandringens betydelse och betonade politikernas roll i att attityderna blir tolerantare.

Något måste ha hänt i SDP, för när hans partikamrat Eero Heinäluoma förra valperioden konstaterade följande: "tar vi hit en stor skara människor utifrån samtidigt som arbetslösheten är skyhög innebär det att de tar jobben av finländarna, gör dem arbetslösa" (Hbl 24.4.2010), backades han upp av partiledningen. Också Timo Soini (Sannf) hörde till ryggdunkarna.

Det som har hänt är förstås att SDP sitter i regeringen och följaktligen inte kan plocka poäng på att kritisera regeringens invandringspolitik.

Kritikerrollen är nu förbehållen Sannfinländarna, partiet är ju det enda som inte vill se Finland som ett multikulturellt samhälle.

Det kan ändå bli svårt för Olli Immonen (Sannf) och hans meningsfränder att vifta med "islamiseringshotet". Utlänningarna väntas visserligen år 2020 vara 345 000 till antalet, men de kommer i huvudsak från andra EU-länder, Ryssland, Indien och Kina.