HIPP HURRA! På hockeymatch ska alla få va gla'! (BIld: Colourbox)

Janne Strang | "Ge oss hockeyn tillbaka"

FM-ligan och fansen är på kollisionskurs i frågan om hur den av alla älskade ishockeyn ska uppfattas. Familjeunderhållning eller en sport för tuffingar.

Jag har tidigare ofta varnats för att ta med barn på ishockeymatcher som spelas på fredag eller lördag kvällar, men det hade inte vår kompis Tony. Han dök upp i ishallen i Helsingfors med sin 4-åriga dotter förra helgen när HIFK tog emot Lukko från Raumo i en viktig kamp om kvalificeringen till play off-skedet i FM-ligan.
Kontroversen kring hockeyvåldet som svallat hela säsongen kom till sin spets när de båda lagens fans gjorde gemensam sak i att skälla ut FM-ligans discplinära utskott, som med sin överförsiktiga besstraffningspolicy skapat förvirring hos spelare, tränare, domare och fans om vad som egentligen är tillåtet.

Under reklampausen mitt i perioden började HIFK:s supportrar plötsligt skandera ”SM-LIIGA … SM-LIIGA” och från andra sidan hallen svarade Lukkofansen unisont ”JÄÄKIEKON TAPPAJA … JÄÄKIEKON TAPPAJA” (ishockeyns dödare).
Det var mäktigt och rörande att höra hur hockeyälskare i motsatta läger kom samman mot en gemensam ”fiende”, FM-ligan.
Ishockeyns popularitet i Finland ligger internationellt sett på en vanvettigt hög nivå, och det är klart att ligans pampar velat mjölka det mesta ur situationen. Ishallarnas besökarantal är i år igen högre än någonsin. Att gå på match har blivit en hela familjens underhållning, vilket Tony och hans dotter är ett levande bevis för.
Men när det i nästa reklampaus blev dags för Lukkofansen att inleda ”SM-LIIGA”-ropen, tog HIFK-sektionen i från tårna och gastade ”HAISTAKAA V*TTU … HAISTAKAA V*TTU”.
Tony fick bråttom att sätta händerna för öronen på lillflickan.

Poängen man ville göra med de infama och vulgära skriken var klar: ”Ge oss hockeyn tillbaka!”
Det var aldrig meningen att ”lätkä” skulle bli familjeunderhållning. Det är en brutal kontaktsport för folk som gillar tuffa tag, både i och utanför rinken. Att inse det skulle klara upp mycket av förvirringen som nu råder.