Anna Wahlgren var helt fel gäst att bjuda till Skavlan, skriver Annika Hällsten. Foto: Monkberry AS

Annika Hällsten: Skavlan, Donner och Wahlgren

Fredrik Skavlan var chanslös när Jörn Donner kopplade på charmen i tv-showen Skavlan. Det var underhållande att se en nästan åttioårig Donner i högform men det var också förbluffande hur handfallen den berömde och prisbelönte Skavlan var inför sitt vältaliga intervjuobjekt.

Jörn Donner skämtade, ironiserade och showade för en programledare som framstod som en skolpojke. För tittarna var detta underhållning och fredagsmys av bästa slag – sällan har man sett den ofta lite trumpne Donner skratta så hejdlöst att han nästan kiknade. Han var glad, vilket är ovanligt. Intervjun var rolig men förtjänsten var Jörn Donners, inte programledaren Fredrik Skavlans som tydligen hade en vag uppfattning om sin studiogäst.

Som journalist undrar man vad det hajpade programmets alla researchare hade sysslat med.

Hade ingen läst (eller bläddrat igenom) Jörn Donners självbiografiska Mammuten som utkommer i morgon? Boken är megatjock men kronologiskt uppbyggd, det hade inte varit svårt att plocka fram kapitlet som handlar om Jörn Donner och äktenskapet med Jeanette Bonnier, ifall man hade velat ha en pratstund med Sverigeanknytning. Avsnittet om Jörn Donner och släkten Bonnier hör dels till det som Donner inte skrivit om tidigare, dels till det bästa i boken.

Fredrik Skavlan har som programledare en förunderlig förmåga att kombinera olika levnads- öden och locka fram oväntade avslöjanden i gemytlig anda. I synnerhet under de första åren var pratshowen Skavlan ett omistligt nöje fredag kvällar.

Numera verkar det som Skavlan själv börjat tröttna på sitt koncept. Han utstrålar inte längre samma nyfikenhet. Och ibland bjuder han tyvärr in helt fel gäst, som Anna Wahlgren i fredags.

För ett år sedan gästade Anna  Wahlgrens dotter Felicia Feldt pratshowen. Feldt hade då publicerat boken Felicia försvann som handlade om en sektliknande uppfostran, präglad av alkoholmissbruk, mobbning, våld och en ofta frånvarande mamma.

Nu skulle Anna Wahlgren få försvara sig vilket blev en smutsig uppvisning. Vi är många som skäms – å Fredrik Skavlans, Anna Wahlgrens och våra egna vägnar. Varför tittar jag på detta? undrade jag medan jag följde med hur  Anna Wahlgren med rullande ögon for ut i ett oförsvarligt utfall mot sin dotter.

Relationen mellan Anna Wahlgren och hennes dotter är en familjetragedi. Varje förälder, också en självutnämnd barnuppfostringsexpert, borde veta att man inte attackerar sitt eget barn offentligt.

Vad gäller Anna Wahlgrens bästsäljare Barnaboken föreslår jag att ni slänger den i väggen. Benjamin Spocks klassiker Fråga doktor Spock om ditt barn är en bättre handbok för småbarnsföräldrar.