SKRIV DITT LIV. Och kom ihåg stora Blogg-galan den 5 december!

Bloggar – en förenande verksamhet

Bloggande drogs länge med ett oförtjänt dåligt rykte.

Ute i bygderna och bland fina mediemänniskor antog man förr att bloggare uteslutande bestod av personer som tog bilder av sig själva mot en spegel, lade ut foton på hembakta rosa cupcakes, smög in reklam i sina inlägg och som uppmanade folk att konsumera ännu mer.

Att det mest var unga kvinnor som bloggade gjorde inte utgångsläget bättre. Aktiviteter som domineras av kvinnor brukar tyvärr ofta förlora lite i status jämför med traditionellt manliga sysslor. Till exempel matlagning: Ganska osexig syssla så länge det handlade om makaronilåda åt familjen. Mycket attraktiv när man började dela ut priser åt restauranger och göra tv-program om mat.

Nu har kritiken lagt sig då alla ändå hänger på minst Facebook, men ofta också på Twitter, Instagram och den traditionella bloggen. Bloggen är en naturlig del av vardagen och skiljer sig inte nämnvärt från annan föreningsverksamhet i Finland.

Liksom scouterna, amatörteatrar och de politiska ungdomsrörelserna är bloggandet ett sätt att försäkra sig om att man inte behöver stå ensam i ett hörn på skolgården.

Här finns roliga typer, några rötägg och en och annan snygging. Folk som är sällskapssjuka och drivs av hybris, mer eller mindre.

Onsdagen den 5 december ordnas Bloggpriset för tredje gången i Helsingfors. Festplatsen är Korjaamo i Tölö och arrangörerna heter Radio Extrem i samarbete med Ratata.fi och Hufvudstadsbladet. 

De nominerade bloggarna finns på Bloggpriset.fi. Klicka runt lite där och rösta på din favorit. Reglerna är enkla, den mest flest röster vinner. Och på tal om regler, som bloggare finns det bara en sak man måste komma ihåg: Var beredd på att alla läser! Ja, också mamma och chefen.

Internet är nämligen evigt.