Ledarkrönika: Våra två ben

Tidningens nya position betyder mera krut på att jobba fram de egna artiklarna, de egna analyserna, de egna nyheterna och de egna kommentarerna, skriver Hbl:s nya chefredaktör Jens Berg i sin första ledarkrönika.

Reaktionerna från vänner och obekanta var många när jag fick mitt nya jobb. Speciellt en spontan kommentar har fastnat.

”Oj, du skall ta över en papperstidning, och oj på svenska i Finland just nu - ingen tillväxtbransch någondera direkt”.

Visst, tidningsbranschen befinner sig i ett brytningsskede. Nätet tar över den direkta nyhetsförmedlingen, vilket följaktligen betyder att papperstidningens roll förändras. Tidningens nya position betyder mera krut på att jobba fram de egna artiklarna, de egna analyserna, de egna nyheterna och de egna kommentarerna. Det betyder helt enkelt ett större journalistiskt jobb.

Vi på Hufvudstadsbladet är förberedda på den här utmaningen. Vi jobbar med att stärka de båda benen parallellt. Utgångsläget för Hbl i det här brytningsskedet är gott. Läsekretsen är stabil, hbl.fi är Finlands ledande nyhetssajt på svenska, vi har de gedigna journalisterna och vi är beredda på att jobba både modigt, hårt och lyhört – för er och med er.

Men visst, det finns orosmoln. Det mörkaste heter förstås ekonomin och regeringen underlättar inte direkt läget om den fullföljer planerna på att belägga tidningsprenumerationerna med en moms. Ett annat orosmoln på sikt är att framför allt unga pojkar överlag läser allt mindre. Ett tredje är att vi inte är tillräckligt lyhörda för våra läsare och därför missar i balansgången mellan det digitala innehållet och papperstidningen.

Sedan till det andra oj:et, det svenska i Finland.

Hufvudstadsbladets viktigaste övergripande roll är att jobba för det svenska i Finland och för att stärka den finlandssvenska kulturen. Också i den här frågan står vi på två ben. I vår journalistiska bevakning är frågor gällande svenskans ställning, det tvåspråkiga Finland och Svenskfinland högst prioriterade. Vi bevakar, vi ifrågasätter, vi uppmuntrar, vi tänker framåt och vi analyserar.

Vårt andra ben i frågan gäller vår egen roll som en central del av det svenska i Finland. Vi vill fördomsfritt men inte blåögt vara ett exempel på en inbjudande och modern finlandssvensk bro. En bro till det finska Finland och till Norden.

Jag borde alltså ha mött ojoj-reaktionen med: Om vi gör ett gott jobb på Hbl så stärker vi bägge branscherna. Eller med: Minus + minus i uppställningen blir plus om man räknar rätt.