Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN

Inlägget: D-ordet

Pang! Först åker jamaicanen Veronica Campbell-Brown fast för dopning. Men det var bara startskottet för en riktig dopningssommar.

Juni 2013: Det rapporteras om att ett flera turkiska idrottare skulle ha gett positivt dopningsprov under Medelhavsspelen. De kommande dagarna stiger siffran på dopningsbrott och slutligen åker hela 31 turkiska friidrottare – däribland Esref Apak, OS-sivermedaljör i slägga 2004 – dit för dopning. Alla blir avstängda i augusti.
14 juli 2013: Det blir en riktig supersöndag som skakar om hela friidrottsvärlden. Tyson Gay, statistiketta på 100 meter och -tvåa på 200 meter rapporteras ha gett ett positivt dopningstest. Bara timmar efter beskedet informeras det om att flera jamaicanska toppidrottare också blivit fast.

Det kan väl inte vara Usain Bolt? Nej, det var det inte – men nästan det näst värsta tänkbara.

Asafa Powell och Sherone Simpson är bland de fem idrottare som uppgetts ha varit dopade. Träningslägret i Jamaica avbryts och italienska myndigheter flåsar jamaicanerna i nacken. Nesta Carter misstänktes vara en de fem men eftersom han i förrgår tog VM-brons har hans namn strukits från listan för gott.

10 augusti 2013: VM-festen får en snöplig start då VM-bronsmedaljören från Daegu, världstrean på 100 meter, medlemmen i Gays träningsgrupp, Trinidad & Tobago-sprintern Kelly-Ann Baptiste åker hem från Moskva tillsammans med landskvinnan Semoy Hackett som misstänkta för dopning. I går bekräftade Trinidad & Tobagos friidrottsförbund att det handlar om positiva dopningstest.
Allt det här kastar en skugga över friidrotten – och över toppidrott över huvud taget – men det är ändå positivt att fuskarna blir fast. Men det som väcker förundran är att väldigt få rena idrottare talar om ämnet. Tio-i-topp-idrottare som i tidigare stortävlingar blivit utslagna med små marginaler just av dessa dopningsbusar.

Presskonferensen efter herrarnas hundring var ett bra exempel och Europaettan på 100 meter Verena Sailer valde också att bara kommentera frågan genom ”jag tänker inte på det, jag fokuserar på min egen prestation”. EM-guldmedaljören Ivet Lalova sade: ”De som går den lätta vägen och använder dopning ska stängas av. Jag tävlar rent. Det är det enda jag har att säga”.

Annat var det då Marion Jones ärkerival Christine Arron beskyllde denna för att ha stulit franskans bästa år då dopade Jones slog Arron i tävling efter tävling.

Ingen av toppsprintrarna hade något att säga gällande internationella friidrottsförbundets planer på att förlänga dopningsstraffen. Man undrar ju varför.

Och varför exploderade dopningsbomben just nu? Garanterat började inte alla idrottare använda sig av dopning på våren inför VM. Och knappast utvecklade Wada ett så ogenomträngligt testsystem mitt i allt. Man blir ju misstänksam.

VM-återbuden då?
Yohan Blake och David Ru­disha skadar sig. Jurij Borzakovskij insjuknar i influensa inför försöksheaten på 800 meter och Julia  Zaripov skadar sig under en hinderträning bara dagar före VM. Mycket möjligt att det handlar om dålig tur och det är synd om idrottare vars drömmar krossas på grund av skador. Men dopningsfallen får en att höja på ögonbrynen genast då dylikt händer.