Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

OS-inlägget: Det bronset räknas väl dubbelt?

Under den två veckor långa brittiska fest som ofrånkomligen tar slut i kväll har hemmapubliken på de olika arenorna serverats ständiga uppdateringar om värdlandets evigt växande medaljsaldo.I väntan på friidrottspasset slank jag härom kvällen in på de norska handbollsdamernas semifinal och vid den första timeouten efter paus tog speakern över. "And we have news of ANOTHER gold medal for Team GB!!!" hojtade han medan bildskärmarna visade en boxare och publiken skrek allt vad den orkade samtidigt som högtalarna som vanligt pressade ut David Bowies Heroes på öronbedövande volym.

En kvart senare var det dags för ny timeout och samma procedur. "And we have news of YET ANOTHER gold medal for Team GB!!!" skrek speakern medan jättescreenen visade en dressyrryttare och publiken gastade som galningar i ett tappert försök att överrösta Mr Bowie.

Under Finlands OS har medaljerna suttit hårdare åt, om vi säger så. Så när finländska OS-vänner äntligen fick spelens andra medalj att jubla över var det högst lämpligt att jublet på brittiskt manér bröt ut två gånger på en knapp halvtimme. Först när Silja Lehtinens team passerade mållinjen. Med repris exakt 29 minuter senare när domarna skvalpat klart i sina gummibåtar och bekräftade att den ryska protesten avslagits.

När Silja Lehtinen som suttit med i det guppande domarmötet signalerade åt sina lagkompisar Silja Kanerva och Mikaela Wulff att bronset var klart fullbordades en förträfflig finländsk seglingsvecka. När OS-truppens officiella målsättning på tre medaljer slogs fast kunde man snabbt räkna ut att seglarna förväntades stå för två av dem. Ingen liten beställning. Att laget infriade förväntningarna, trots att Sari Multala missade pallen, är oerhört imponerande.

Det ståtliga slutsaldot blev fem platser bland de tio bästa (ingen annan gren har fler än tre), fyra placeringar bland de sju bästa och två medaljer.

När resten av den finländska OS-truppen hänvisar till tuffare konkurrens mot en mängd nya länder gjorde seglarna sitt bästa OS genom tiderna. Visst, det blev två medaljer också 1980, men under bojkottspelen i Moskva var motståndet i en gren som segling avsevärt försvagat. Och de tre medaljer som Finland vann 1912 kommer inte ens nära på meritskalan.

Finland, ett land där breddgraderna gör att det stora delar av året inte ens går att segla, hade båtar framme i medaljrace i hälften av klasserna. De enda som helhetsmässigt gjorde bättre ifrån sig i Weymouth var sportens jättar, som Australien, Storbritannien och Nya Zeeland. Och dessutom är de finländska seglarnas medelålder bara 26.

Vilka båtklasser som har OS-status utvecklas konstant och bägge de färska finländska medaljgrenarna lär försvinna till regattan i Rio om fyra år. Men att match racingen stryks behöver inte vara någon dålig blåvit nyhet, tvärtom. Den ersättande damklassen är en snabb tvåpersoners skiffbåt, något som passar Silja Lehtinen som hand i handske, världsmästare i 29er som hon är.

Om vi redan nu tillåts blicka framåt och Lehtinen vill fortsätta satsa kan det alltså vara upplagt för en finländsk segerfest då. För det var egentligen bara en sak som saknades under veckan på den engelska sydkusten: ett OS-guld. Även om ett brons som vanns två gånger på en knapp halvtimme kändes nästan lika bra.