Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

OS-inlägget: Det kan man kalla en blåsning

Ni som fortfarande är av uppfattningen att segling inte fungerar som tv-sport satt åtminstone inte framför era apparater vid halv åtta-tiden i går kväll. Satt man (som folk har för vana att göra nu för tiden) dessutom med en dator framför sig blev spänningen, kaoset och dramatiken ännu större. Första spänningsmomentet bestod i om OS-semifinalen i match race mellan Finland och Australien skulle kunna slutföras över huvud taget. Bäst-av-fem-serien stod 1–1 när vindarna blev så svaga att det var omöjligt att fortsätta. En lång väntan inleddes, samtidigt som förutsättningarna gjordes klara: Kommer båtarna inte i väg före halv åtta finsk tid tar Australien finalplatsen, på grund av ett bättre saldo i det som bollsportsmänniskor kallar för gruppspelet.

Silja Lehtinens världsmästartrio höll på att gå ett synnerligen bittert öde till mötes, OS-guldchansen borta utan att ha fått en ärlig chans. Efter många om och men inleddes den tredje starten. Så sent att det stod klart att denna enda start skulle avgöra hela semifinalen. Och om det varit ovisst och svårtippat dittills var det inget mot vad som väntade. Den finländska trion tog direkt ledningen mot Olivia Prices båt. I de ytterst svaga vindarna blev det aldrig några större skillnader, men vid sista vändmärket låg Finland fortfarande före. För de som eventuellt första gången såg match race-segling på tv påminde det om den klassiska Monty Python-sketchen "100 meter för folk med dåligt lokalsinne". Av och an, hit och dit, fram och tillbaka, i en oändligt fascinerande katt-och-råtta-lek mellan två båtar innan de till slut passerade mållinjen – exakt samtidigt. "Finland var före" förkunnade OS-arrangörernas officiella resultatmonitorer. "Australien var före" meddelade tv-grafiken. "Grattis Finland!" skrev den finländska olympiska kommitténs officiella twitterfeed. "Grattis Australien!" twittrade internationella match race-förbundet. Till slut kom klara besked. Australien hade vunnit med några centimeters marginal. Den finländska fören korsade kanske mållinjen före den australiensiska, men alla delar av båten räknas och aussinas spinnaker var allra först i mål.

Ett centimeterdrama som snabbt gav upphov till en uppsjö med ordlekar. Finländarna blåsta på OS-guldet. Finalchansen borta med vinden. Och mycket om lugnet före stormen. Slutet var bittert för de blåvita, men förutom en oväntat stor tv-upplevelse vi fick åtminstone svar på en klassisk finländsk fråga som lär ska ha dykt upp i en visa redan på 1700-talet: "Vem kan segla förutan vind?" Hon heter Olivia Price, är 19 år gammal, kommer från Sydney och såg på semifinalens sista metrar till att Finlands trupp kommer hem från OS utan guldmedalj. Om inte Tero Pitkämäki får alla tiders medvind