Tuuli Petäjä. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

OS-inlägget: Petäjä kan vinna en medalj eller sju

En av de brittiska dagstidningarna presenterar varje dag en alternativ medaljtabell som jag fascinerat brukar studera minst lika noggrant som den egentliga medaljtabellen högre upp på samma sida.Jag har aldrig varit nära att förstå hur tabellen räknas ihop, men enligt en uppenbarligen ganska invecklad formel räknar tidningen dagligen ut hur OS medaljliga ser ut om man tar ländernas invånarantal i beaktande.Vilket land som toppar den befolkningsrelativa medaljtabellen kommer inte som någon överraskning. 50-årsjubilerande Jamaica har 2,9 miljoner invånare, varav sensationellt många är världens bästa sprinterlöpare.

I den alternativa medaljtabellen hade Jamaica i går 19 guld, 9 silver och 7 brons. Nya Zeeland har gjort ett så bra OS att australiensiska tv-kanaler dragit sig för att visa den riktiga medaljligan i sina sändningar, och i "befolkningsmedaljtabellen" är det lilla landet från Oceanien på andra plats. Sedan följer européer: Slovenien, Ungern och Danmark. Den sistnämnda nationen har varit den nordiska framgångssagan i detta OS, och landets briljanta saldo med 2 guld, 4 silver och 2 brons blir enligt The Guardians formler 9 guld, 18 silver och 7 brons när man tar i beaktande att det bara finns 5,5 miljoner danskar (jag sa ju att det här var invecklat).

En annan nation som länge hävdade sig väldigt bra när man jämförde OS-framgång med befolkningsmängd har det betydligt sämre ställt. I alla tiders medaljtabell i sommar-OS ligger Finland fortfarande på en fin 14:e plats, och samtliga 13 länder som finns framför har klart fler invånare.

Men en titt på varifrån de totalt 304 medaljerna kommit är nedslående läsning. 113 av dem från friidrott, en gren där Finland nyligen på hemmaplan blev 28:e bästa nation i Europa. 83 medaljer har genom åren kommit i brottning, en sport där de två finländska OS-deltagarna i går tog exakt noll poäng i sina matcher. Därefter följer gymnastik och skytte, två grenar där Finland tävlat klart i London. Följt av boxning och rodd, två grenar där blåvita idrottare inte ens var med i år.

I de traditionellt sett sex främsta idrottsformerna är Finland ljusår från världstäten, några herrspjutkastare undantagna. Varifrån skulle medaljerna då komma?

Svaret blir allt mer klart. Från seglingen. Av de över 300 finländska sommarmedaljerna har faktiskt bara nio tagits av seglare.I dag kan seglingsmedalj nummer tio komma då Tuuli Petäjä samtidigt kan bli den första finländska kvinnliga OS-medaljören i sporten.Trycket är stort när Petäjä försvarar sin bronsplats i medaljracet klockan 16 i dag. Mycket står på spel. Finlands första medalj i OS i London. Och enligt mina uträkningar minst sju bronspengar i befolkningsmedaljtabellen.