Foto: EPA/GERRY PENNY

"Finns det ingen skandal får man väl skapa en"

"Finally, a badminton controversy" twittrade en nordamerikansk journalist cyniskt efter badmintonskandalen i det pågående mästerskap som med goda skäl kallats för twitter-OS.

Kontroverser och badminton var tydligen en kombination som kändes främmande för en USA-skribent uppväxt med skandaltäta NFL, NBA och baseboll, men om det är något den första OS-veckan visat är det att skandaler och sporttävlingar går hand i hand, oavsett gren. Om det sedan beror på twitter och annan småhysterisk minut-för-minut-rapportering ska vi låta vara osagt, men om en devis ska sammanfatta OS hittills lyder den: "Där det finns toppidrott, där finns det kontroverser."

Att fyra dubbelpar i badminton slängdes ur turneringen för att ha försökt förlora matcher med flit är bara sandkorn i en öken av skandaler. Badmintonskandalen följdes av cykelskandalen, när det gjordes nyheter av att en guldvinnande brittisk bancyklist med flit vurpat för att få starta på nytt, vilket brukar hända i bancykling. På damsidan fick ett tyskt par gratisguld i velodromen efter att de två snabbaste lagen diskats för omdiskuterade regelöverträdelser, givetvis en skandal det också. För att inte tala om hur skandalöst dåliga de olympiska cykelsändningarna varit.

Vidare har vi boxningskandalen med en domare från Turkmenistan som skickats hem efter märkliga domslut, judoskandalen med en bitande kubanska, fäktningsskandalen med sydkoreanskan som vägrade gå av banan efter en förlust, dressyrskandalen med britten som fick för lite poäng och roddskandalen med den orättvisa fördelningen av startbanor. Och när friidrotten körde i gång var det med det skandalösa dopningsavslöjandet att släggkastaren Ivan Tihon testat positivt. År 2004.

Grenar vågar numera knappt visa upp sig på OS-programmet utan medföljande kontrovers och också seglingen har så klart skaffat sin i Weymouth.

Sportens största stjärna Ben Ainslie har stött på överraskande hårt motstånd i jakten på ännu ett OS-guld och anklagade därför sin danska och sin holländska konkurrent för att ha gaddat ihop sig mot honom, och gemensamt sett något ingen annan sett i ett försök att få Ainslie diskad. Britten skällde ut sina mottävlare som svarade med att efter noter skälla ut Ainslie.

Inför morgondagens medaljrace är läget minst sagt delikat. Ainslie och hans färska danske fiende Jonas Högh-Christensen ryms inom två poäng. Och vilken roll kommer den hostila holländaren på tredje plats, Pieter-Jan Postma att spela? En sak är klar, segling kommer att intressera som aldrig förr i England.

"What a good story this is" sade en brittisk kollega i presscentret och slog lyckligt ihop händerna, garanterat utan cynism. För om man ska författa en sammanfattande devis om sportjournalistik håller den varje OS: "Där det finns kontroverser, där finns det en bra historia."