Foto: LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

OS-inlägget: Världens snabbaste tyngdlyftare?

Miika Antti-Roiko har lämnat en sak hemma i Finland som han väldigt gärna skulle ha med sig i idrottarbyn i Stratford.

Något som han inte heller enkelt kan åka i väg och skaffa, trots att det som sägs vara Europas största shoppingcenter breder ut sig bara några hundra meter från hans säng.

Vad Antti-Roiko saknar är nämligen ett antal kilo. Han väger helt enkelt för lätt. Ett problem han är tämligen ensam om i OS-byn, där brottare, boxare, judokor, roddare, tyngdlyftare och taekwondoutövare de sista dagarna innan tävling i stället går en tapper kamp för att banta ner sig till rätt viktklass.

– Normalt borde jag vara 3–4 kilo över gränsen, nu ligger jag en bit under. Jag är inte van att marschera så mycket som jag gjort, flinar Antti-Roiko som är mitt inne i sin militärtjänstgöring.

Att 23-åringen från Kalajoki är dåligt förberedd för sin OS-debut har sin naturliga förklaring. Tyngdlyftaren som deltar i 94 kilosklassen hade inte en tanke på att få vara med i London. Senast han tävlade var i april, och han höll i lugn och ro på att bygga upp kroppen för nästa tävling som skulle gå först i slutet på året.

Men strax innan deadline förra veckan lämnade en libanesisk tyngdlyftare återbud och reservplatsen gick efter några invecklade turer till Antti-Roiko.

– Jag vet faktiskt inte hur det gick till. Och inte är jag intresserad heller, jag åker bara och lyfter, säger Antti-Roiko, som utan att blinka erkänner att han inte kan vänta sig mer än en kamp om placeringarna 16–18 i ett fält på 22 tyngdlyftare.

Det är i det här skedet ni ska fråga er vad Miika Antti-Roiko egentligen har i OS att göra över huvud taget, om han inte bara borde ha stannat hemma.

Det gjorde åtminstone jag, tills jag träffade Antti-Roiko och hans tränare Karoliina Lundahl, själv tidigare olympier – både i kulstötning och tyngdlyftning. Det tog ungefär tre minuter för Lundahl att förklara för mig exakt hur det gått till när Antti-Roiko fick sin plats, men i korthet beror det på att han är Nordens bästa tyngdlyftare just nu. I de totalt 15 viktklasser som finns i OS hade inte en enda lyftare från ett nordiskt land kvalificerat sig, och av rent geografiska skäl gick den lediga platsen därför till Antti-Roiko.

Dessutom stack tyngdlyftaren själv väldigt snabbt hål på alla fördomar någon kunde tänkas ha om sporten. Mest imponerande var avslöjandet att han för något år sedan löpt 100 meter på en tid som börjar på en elva.

Det spelar ingen roll att han med allra största sannolikhet bara har ett par namn efter sig i resultatlistan och närmare 20 framför sig. Nordens bästa tyngdlyftare – som löper 100 meter under 12 sekunder. Klart att han ska få vara med i OS. Fast han just nu väger ynka 92 kilo när han borde väga 98.