Snabba starka syskon

Jag gillar bröderna Filppula, fascineras av duon Koivu, är nyfiken på systrarna Eriksson och intresserad av en fotbollstrippel som Eremenko. Ni kan föreställa er hur stora ögon jag gör åt de belgiska friidrottstvillingarna Borlée.

Jonathan och Kévin Borlée, 23 år, har båda specialiserat sig på 400 meter. Båda har skördat belgiska titlar, båda är EM-bronsmedaljörer på 4x400 meter och båda studerar på Florida State University. Tvillingarna har dragits med identiska stressfrakturer i foten, visserligen den ena i höger och den andra i vänster fot, och i går löpte båda VM-final på 400 meter.

Varken Jonathan eller den regerande Europamästaren Kévin hörde till förhandsfavoriterna i gårdagens final, de rollerna fick LaShawn Merrit och Kirani James axla. Men Kévin tog vad som erbjöds och först att skrika ut sin glädje över det belgiska bronset var så klart tvillingbrodern.
Jonathan och Kévin tränas av pappa Jacques, som också ligger bakom systern Olivias friidrottssatsning. Handlar det framgångsrika familjeföretaget om att alla bär på lika snabba gener eller på att de alla haft ett liknande träningsupplägg sedan barnsben? Ett tredje alternativ är receptet som innehåller båda dessa ingredienser samt en stor sked begåvning. För trots att jag håller fast vid vikten av träningsmängd och kvalitet och vid att det är långsiktiga satsningar likt Englands inför hemma-OS som bär sig, går det inte att komma ifrån att förutsättningarna att bli världens snabbaste man, världens högst hoppande kvinna eller bäst i världen på att slunga i väg föremål är olika.

Tvillingarna Borlée, bronsmedaljören och VM-femman på 400 meter, hör till kategorin som har en förmåga att snabbt förflytta sig från punkt A till B och allra helst gör det på en idrottsarena. Att konceptet Belgiens snabbaste familj dessutom är en marknadsföringsmöjlighet i bästa von Trapp-anda gör inte tvillingarnas framtidsutsikter sämre.

Nu väntar jag bara på att övriga nämnda idrottare ska slå ihop sig i en likadan syskonsatsning på webben som trion Borlées “Together we run faster”. En gemensam blogg av Roman och Alexei eller den av Jukka upprätthållna Koivusajten med expertkommentarer av Vladimir Jursinov. Åtminstone jag lovar att läsa.