Facebookpengar och sjukvård

Prematurkampanjen på Facebook aktualiserar igen debatten om privat vs offentligt.

Mer än 76 000 euro. Så mycket pengar hade kampanjen 875 gram fått in i tisdags, mindre än en vecka efter start. Barnklinikens faddrar, som administrerar insamlingen, vittnar om en betydande ökning i mängden insamlingar som startas av en privatperson. Ändå är den aktuella kampanjen unik. Summorna är höga och antalet människor den mobiliserar enormt.

Facebooksidan 875 gram upprätthålls av pappan till en flicka som föddes i slutet av mars i graviditetsvecka 30, med en födelsevikt på 875 gram.

Visst är kampanjen ett bevis på de sociala mediernas enorma kraft och på att solidaritet föds när målet är tillräckligt berörande och engagerande. Men samtidigt väcks frustrationen: vad hände med de offentliga medlen? Är det inte de som ska finansiera vården, prematurvården liksom all annan vård?

En pytteliten del av kommentarerna på facebooksidan ifrågasätter just detta. Men de allra flesta hyllar, jublar och skriver ut hjärtan och hyllningsrop. Och visst, pappans kamp är beundransvärd och det är fint att bevittna den enorma mobilisering han och hans lilla dotter fått till stånd. Men har vi blivit för vana med att privatpersoner ska skramla ihop till det som samhället tidigare skötte?

Som Marianne Sundholm skrev för en dryg månad sen med anledning av det nya barnsjukhuset där 80 miljoner ska skramlas ihop som privata donationer: "Kvaliteten på den offentliga vården är tydligen beroende av privata välgörares villighet att öppna sin börs."

På avdelning K7 på Barnkliniken sköts de nyfödda som behöver intensivvård från hela HNS-området. Avdelningens överläkare Sture Andersson berättar att viss apparatur har gått att skaffa snabbare på grund av just donationer via Barnklinikens faddrar. I dag försöker man kanalisera donationerna mer till personalens utbildning, än till regelrätt apparatur. Genom utbildning kan man slipa vårdprocesserna och ta ännu bättre hand om de små patienterna.

När Kvinnoklinikens renoveras ska de nyföddas intensivvårdsavdelning äntligen få tidsenliga utrymmen. Då flyttar avdelningen från barnkliniken till Kvinnokliniken och man slipper bland annat transportera babyerna genom den 400 meter långa tunneln mellan de två sjukhusen. I de nya utrymmena kan man äntligen mer än tidigare börja fokusera på familjecentrerad vård.

Det kommer att finnas 17 intensivvårdsplatser som är inredda som familjerum, det vill säga så att pappan eller mamman till ett barn som måste stanna länge på avdelningen kan sova över.

Och visst har man fått vänta: renoveringen beräknas vara klar i november 2015. Då har det gåt tretton år sedan Hucs styrelse fattade beslut om att med snabb tidtabell förverkliga en ny intensivvårdsavdelning för nyfödda.

Det är heller ingen slump att det är projekt som berör sjuka barn som blir föremål för privata insamlingar. Försök skramla ihop miljoner till åldringsvård eller mentalvård för unga och massmobiliseringen uteblir med högsta sannolikhet.

Dessutom... Byggplanerna för området kring lättrafikleden Banan avslöjas nästa vecka.