Affärsmannen Harry Harkimo såg till att Hartwallarenan byggdes på nästan nolltid i Böle, med stadens och statens bidrag. FOTO: arkiv/Lehtikuva

Ishallsbygge: Varför just nu?

Helsingfors IFK har skissat på sin nya ishall i två år. Men planen presenterades långt efter kommunalvalet.

HIFK pysslar, skriver gratistidningen i rubriken. Oavsett om det är oavsiktlig humor eller ett misstag i arbetet, det är kanske samma sak vem vet, har halva staden i dag en åsikt om de anrika rödtröjornas dröm i Tölöviken. Frontfigurerna understryker smart nog i alla intervjuer att man spelar med privata pengar. Det är ett klockrent anfall. Fokus på mål. Själv undrar jag över tidpunkten. Allt som händer i Tölövikens omedelbara omgivning och runt det fallfärdiga Olympiastadion är känsligt.

Det hävdas att Guggenheimdebatten var ett kalasexempel på en icke-debatt, att projektet presenterades som om vi skulle leva i en diktatur och kantades av vansinnig brådska. Fördelningen kan man fundera på men jag tror att det var allt det där. En i princip ganska okej ekvation med kultur, utbildning, stadsplanering och turism suddades till slut fullständigt ut på några månader. Guggenheim hann aldrig bli en valfråga. Det hade ”Helsinki Garden”, HIFK:s planerade nya hemmahall, kunnat bli om någon bara velat det. Men kanske bakgrundskrafterna tänkte att arenaprojektet hamnar i skuggan av hälsovårdsreformer och annat trist om det förs fram före kommunalvalet? I så fall resonerade man fel.

Den nya arenans kostnadskalkyler är på nivån ”ungefär”. Utifrån medierapporteringen har HIFK inte heller förankrat fastighetsprojektet i stadens maskineri.
Problemet med Harry Harkimos och Jokerits konkurrerande arena i Böle är den krångliga trafiken i omgivningen. Anslutningarna ger alla som kör bil ont i magen. Och det är likadant med den vindpinade tågstationen. Den ligger inte precis vid arenan som Harkimo säger utan på 700 meters avstånd. I ett större sammanhang är de här naturligtvis i-landsproblem men lösningarna visar på brådskan som man hade när Hartwallarenan byggdes till hockey-VM 1997. Man ska inte kissa i motvind. Det blir aldrig bra.

Om man bortser från Museiverket i vars grunduppdrag det ingår att säga nej är det allra mesta jag läser om den planerade HIFK-arenan åtminstone försiktigt positivt. Affärsmannen Harkimo har för en tid sedan presenterat sina idéer för hur Hartwallarenan ska ta steget in i framtiden. Finansieringskonceptet är detsamma som HIFK har och även i Böle hänger ut- och ombyggnaden ihop med samhällsekonomi, stadsplanering samt trafik- och bostadspolitik. Fantombilder räcker inte långt.

Dessutom… Läs om de senaste metromärkligheterna i bloggen Parkvakten