Beslutsångest. Finländarna väljer nya stads- och kommunfullmäktigen söndagen den 28 oktober.

Det svåra valet

Som vanligt är förmågorna, inriktningarna och värderingarna många. Mera märkligt är att kandidater som bekämpar hemlighetsmakeri i förvaltningen känns relevanta år 2012 i Finland. Kommunalvalet är den 28 oktober.

Senaste tidens rubriker om offentlig upphandling är en trist genomlysning av den kommunala beslutsapparaten. Man baxnar när man tar till sig nyheterna om hälsovårdens IT-projekt, byggnadskontorets muthärva och automatmetron och det tydligen milsvida informationsgapet som finns mellan politiker och tjänstemän.  Både direktionen för Helsingfors stads trafikverk HST och hälsovårdsnämnden har i beredningen körts över av ämbetsverken. Och nu kommer liknande uppgifter från stadsplaneringsnämnden.

Ärtholmens delgeneralplan godkändes på tisdagen i stadsplaneringsnämnden. I planen ingick in i det sista en landingsplats för helikoptrar trots att stadsbor och till slut även deras representanter protesterade. Nämnden ville i maj ha klara besked om projektets ekonomi och verkningar i det känsliga området men fick dem först i förrgår, skriver Mikko Särelä i sin blogg. Han är De grönas suppleant i nämnden.

Stadsplaneringsnämnden krävde långt tidigare på vintern att förslaget till delgeneralplan skrivs så att det finns ett politiskt investeringsbeslut om ett helikopterfält innan en endaste sten dumpas i havet för att bredda udden. Vad gjorde tjänstemännen? Av allt att döma inte så mycket.

På tisdagen var telefonrumban i gång. Medlemmarna diskuterade alternativ med varandra och sökte svar på frågorna som ställts långt tidigare. Sådana fanns inte i det senaste utkastet till Ärtholmsplanen, de fanns inte heller i stadens datasystem och inte heller i e-posten. Men på mötesbordet låg sedan en papperslapp med svar på några av frågorna (bl.a. kan man bygga bostäder på udden i stället för ett helikopterfält?). Resten av svaren fick politikerna under presentationen.

Det är lätt att hålla med Mikko Särelä när han skriver att förfarandet är otroligt. Här talas ändå om en nästan hundra miljoner euros investering. Om beslutsfattarna behandlas så här så vad är det vi stadsbor och skattebetalare inte får se?

I går fick journalisterna tillgång till nya budgetluntan som ska genomlysas på stadshuset i dag. Den är en sifferövning där även erfarna journalister behöver ringa staden för råd. Vad allt ingår i momentet social- och hälsovårdens avgiftsinkomster 130 miljoner euro, till exempel? Den uppgiften var närmast omöjlig att få ut i går eftersom den är hemlig ända tills den är offentlig.

Mikko Särelä ställer upp i kommunalvalet och det gör också forskaren Ilkka Levä (vf) som bråkat om offentligheten kring metroprojektet. Självklart behöver kandidaturen beaktas och engagemanget vägas mot trovärdigheten i nyhetsartiklar. Det är samma sak i båset på valdagen söndagen den 28 oktober. Vad allt spelar in när vi väljer våra fullmäktigeledamöter?

Dessutom… På söndag börjar strömmingsmarknaden. Den pågår en knapp vecka och firas nu för 270:e gången.