Revisionsnämnden offentliggjorde årsrapporten i stadshuset på torsdagen.

Revisionsnämnden har fullt upp

Det behövs mer utbildning i kommunal upphandling. Men revisionsnämnden kommer inte med förslag på hur och när och för vem den ska arrangeras.

Samma gamla visa. Räknenissarna surar när staden inte lever upp till sina egna mål. Är man riktigt negativ så kan man se revisionsnämndens årsrapport som en ständig skamfläck i protokollet. Skolhälsovården håller inte måttet, studieplatserna är alltför få, bostadsproduktionen halkar efter och så är det Idrottsverket som år efter år knappt lyckas sätta upp mätbara mål för sin egen verksamhet. Det där är ett axplock. Utredningen som bygger på nedslag i 27 verksamhetsområden innehåller 90 förbättringsförslag.

Revisionsnämndens pressinformation i stadshuset i går sammanföll med ett annat möte som hölls i Hagnäs. Där gav direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) affärsverkets tjänstemannaledning en ny tidsfrist för automatprojektet. Metroaffären nämns inte i revisionsnämndens årsrapport och kommunal upphandling diskuteras helt kort. Samtidigt medger nämnden att det behövs mera utbildning i upphandlingsprocesser. Offentlighetslagen är ett annat mörker för många och dimman tätnar när man tänker på alla affärsverk, dotterbolag, samfund och andra organisationer som staden är med i och som alla ska redovisa öppet.

Allt det där hänger ihop med ledarskap som revisionsnämnden också granskat. Enligt ordförande Hannele Luukkainen (Saml) skulle det vara bra med större horisontal omsättning bland cheferna. Luukkainen talar om tsartidens kvarlevor och häststall när hon beskriver ledande tjänstemän som har uppenbart svårt att samarbeta över sektorgränserna. När jag frågar hur exempelvis Idrottsverket reagerat på kritiken är svaret tja nja hm. Nämndmedlem Nils Torvalds (SFP) suckar. Helsingfors stad är en stor apparat. När ett problem åtgärdats dyker det upp nya, säger han.

Allt är inte skit. Bara en sådan sak att man i den här staden faktiskt kan få tag på ansvariga politiker och tjänstemän också mellan valen. Om inget annat så håller det tron på demokratin vid liv.

Dessutom … Nästa vecka blir drömmen om ett centrumbibliotek lite mera verklig. Då presenteras de bästa av 500 förslag som olika arkitekter tagit fram.