Orsaker …att rösta

Nästa vecka är det miljoner i rullning när Helsingforspolitikerna fortsätter diskussionen om Guggenheim och metron. Betygen delas ut i oktober.

Varför vet tre av fyra helsingforsare allt om Guggenheim, eller i alla fall tillräckligt mycket för att på rak arm kunna säga nej tack till ett museum som finns enbart på papper, medan så få vet ens någonting om exempelvis trafikrondeller och metroaffärer som är i minst samma prisklass och dessutom redan en del av vår vardag? Det kan man fundera på. Fakta är att kommunalvalet ligger bakom knuten och det finns inte en lokalpolitiker som kan vifta bort Helsingin Sanomats Guggenheimenkät. Endast ett under eller affärsmannen Harry Harkimo med flera som hostar upp privata pengar räddar stadsdirektör Jussi Pajunen från att avbryta det prestigefyllda projektet. Därmed har det som skulle vara en uppvisning i övertalningskonst förvandlats till en övning i krisinformation.

Ännu för några år sedan hade marknadsdomstolen fullt upp med besvär som gällde kommunal upphandling. Avgörandena kunde dröja över ett år. Efter en lugnare period hopar sig grälen igen. En orsak är att allt fler journalister granskar affärerna, en större att upphandlingen i många fall sköts dåligt trots att anbudstävlingar varit praxis i kommunerna i åtminstone tio år. Det är stora pengar i rullning, sammanlagt 23 miljarder euro på årsnivå när man också räknar in staten och församlingarna. En del av besvären är rena rama ofoget men inte alls alla.

Helsingforsfullmäktige tillsatte i fjol en demokratigrupp vars slutrapport nu godkänts i nämnderna. Esbo och många andra städer har liknande projekt. Syftet är att öka invånarnas medbestämmande. Initiativet är bra. Men i sin iver att spara grundar städerna affärsverk eller aktiebolag där en handfull nyckelpersoner har insyn i det som tidigare var öppna verksamheter. Västmetrobolaget är ett bra exempel. Esbofullmäktige, som ändå är det högsta beslutande organet i staden, får nöja sig med några papper om året. Diskussioner och överenskommelser som handlar om hundratals miljoner euro mörkas med hänvisning till affärshemligheter. Det är skattepengar! Helsingfors stads trafikverk HST är ett annat sorgligt exempel som Hbl skrivit om.
För mig är skillnaden mellan beslutsfattarnas slutsatser om sina egna avsikter och verksamhet mera upprörande än den påstått tunna diskussionen om ett museum på Skatudden. Både Guggenheim och metron är aktuella nästa vecka. Och som sagt, nästa kommunalval är i oktober.

Dessutom … I dag är det en demonstration i Hagnäs mot arbetsplatsmobbning och för Hilkka Ahde. Men är det inte skolorna vi ska tala om och demonstrera för? Det är där allt börjar.