Kvinnliga chefer får gå

I tisdags avsatte kultur- och biblioteksnämnden i Helsingfors direktören för det internationella kulturcentret Caisa, Johanna Maula. Politikerna i nämnden hade en lång och ingående diskussion och fattade sedan ett enhälligt beslut.

För invandrarorganisationer som uppskattat Johanna Maulas arbete är det en dålig nyhet att hon slutar. Den somaliska föreningen Berde rf har fått stort stöd av Maula som hjälpt till att organisera föreningen och sedan lobbat fram talare till föreningens självständighetsfest den 6 december. När Johanna Maula var tjänstledig upplevde föreningen ett bakslag, skriver dess ordförande Abdirahim Hussein i ett brev där han vädjar om att Maula ska få stanna i sin tjänst. Andra vittnar om samma sak, de var inte nöjda med vikarien under Maulas frånvaro.
Åtta mångkulturella föreningar har i ett brev riktat till kultur- och biblioteksnämnden protesterat mot uppsägningen av Johanna Maula. Hon beskrivs som en öppen person som tar ärliga beslut. Hon är inspirerande och ett stöd på gräsrotsnivå. Föreningarnas uppfattning om Johanna Maula går stick i stäv med den text som kultur- och biblioteksnämnden hade som grund då den fattade beslut.

Där beskrivs hon som en person som har misskött sin tjänst, inte följt arbetstider, varit frånvarande från möten och varit samarbetsoförmögen. Till texten har fogats tio hemligstämplade bilagor som lär innehålla personligt material och diskussioner. Som journalist kan man inte få del av de hemligstämplade dokumenten om man inte inleder en tidskrävande och invecklad process. I det snabba nyhetsflödet får man lita på att nämnden fattar rätt beslut. Nämnden har också tagit del av invandrarföreningarnas e-post och det faktum att arbetsklimatundersökningen på Caisa visar bättre resultat än stadens kulturcentral i övrigt, men detta har inte påverkat nämndens beslut. En enhällig nämnd har tyngd, i nämnden sitter folk med olika bakgrund och olika partitillhörighet.

Johanna Maula har anklagats för ofinskt ledarskap, men de vanliga finländska metoderna kanske inte fungerar i internationella sammanhang. Nu har Johanna Maula valt att gå den rättsliga vägen och hennes uppsägning är föremål för utredning av arbetarskyddsdistriktet. Hon upplever sig själv felbehandlad av sin chef tf. kulturdirektören Veikko Kunnas. När hon pekat på missförhållanden som hon velat diskutera med Kunnas har hon fått en varning.

Det finns vittnesmål om klappjakt mot folk inom Kulturcentralen, där Kunnas är chef, som arbetarskyddet tagit ställning till. Är det en slump att kvinnor under Veikko Kunnas får det besvärligt? Filmstiftelsens vd Irina Krohn satt löst på sin post när Veikko Kunnas var styrelsens ordförande och direktör Helena Hiilivirta sades upp från sin tjänst på Musikhuset där Veikko Kunnas är styrelsens ordförande.

För invandrarföreningarna är i varje fall förlusten av Johanna Maula att beklaga, de verkar ha förlorat en vän.

Dessutom… På måndag kväll är det stormöte på G18 om skolreformen i Helsingfors. Kan kan gå hett till.