Stor efterfrågan. Helsingfors bygger nya konstisbanor, Esbo överväger och Vanda funderar. LK-Arkiv

Ut i kylan

I dag finns inte en endaste konstisbana i Esbo. Man behöver bara titta ut genom fönstret för att förstå efterfrågan.

Vad handlar slaget om de goda skattebetalarna om? Skatteintäkter förstås, kollektivtrafik, vårdbidrag, utslagning och – idrottsanläggningar. Landets näst största stad har några av södra Finlands bästa fotbollsplaner och som bonus mera åker och jord att bygga nya på men inte en endaste konstisbana. Det här är så overkligt att det sjönk in hos mig först den här veckan när jag kollade upp ett nyhetstips om konstisbanan i Gårdsbacka.

Tipslämnaren påstod att byggandet av anläggningen som ska tjäna ett stort befolkningsunderlag i östra Helsingfors försenas för att rör och kylaggregat plötsligt flyttats till Olympiastadion. Där spelas två hockeymatcher i vinter, Vinterklassikern mellan HIFK och Jokerit samt en landskamp. Det här skulle förstås ha varit en skandal av rang om det stämt. Men jag fick ju då en annan skandal att grubbla på. Ringde lite flera samtal och läste dokument men fick ingen förklaring till varför landets näst största och en av de rikaste städerna saknar en konstisbana. Det gör även Vanda men där är de ekonomiska bekymren av en annan kaliber.

Det kostar runt miljonen att bygga en konstisbana och de är rätt dyra i drift. Men man behöver bara titta ut genom fönstret för att förstå fördelarna. Helsingfors har helt medvetet satsat stora skattepengar på konstis och har nu sex banor inklusive den på Järnvägstorget. Nya planeras. Responsen som Idrottsverket får är att stadsborna älskar sina banor.

Esbo hade en konstisbana i Hagalund men den är stängd sedan några år. Om allt går som tänkt öppnas om två år en ny idrottspark med konstgräs och konstisbana vid Byängsgränden i mellersta Esbo. Inspirerad av Järnvägstorget har stadsdirektör Jukka Mäkelä också drivit på en ny bana i centrala Hagalund. Tills dess kör Esboborna till Helsingfors.

Ishallarna då, säger någon. Efter världsmästerskapen ploppar de fram som svampar i regnet även i Esbo. Problemet är att motionerande skridskoåkare och småbarn tvingas ty sig till den istid som blir över efter knatteträning, matcher och hobbylag. Mitt på dagen eller mitt i natten, alltså. Så för flertalet är detta inget verkligt alternativ.

I Gårdsbacka kan grindarna öppnas ännu i januari. Paradoxalt nog krävs ett milt väder för det är bara då som kylsystemen kan slås på. Men sjunker temperaturen rejält under noll kan naturisarna snabbt ställas i ordning. I så fall räddas också Esbos heder.

Dessutom… Det står en massa människor i gathörnen och tittar på kartor i mobilen. Det är ryssarna som kommit till Helsingfors för att tokshoppa och koppla av. Välkommen!