Hagalund i Esbo byggs om och protesterna är högljudda. Foto: Richard Nordgren

Ibland är det sant

Byggplaner: I dag är det som inte ligger ute på nätet mera intressant än det som gör det.

Det är lite roligt när Benny Andersson tar i så han nästan spricker och några av dem som läst hans debattinlägg i DN undrar om skitförbannade Abba-Benny bara är ute efter publicitet. Ja, det muttras en del i Stockholm nu. Det beror på att Slussen som är bekant också för många finländare ska byggas om. På Stockholms stads hemsida kan man läsa att den "nuvarande trafikanläggningen måste rivas och byggas upp på nytt eftersom den är i mycket dåligt skick och det finns stora problem med grundläggningen i området. Slussen omvandlas för att möta behov och krav från morgondagens stockholmare." Beslut fattas om en dryg vecka. Förslag på nya tunnelbanebroar, busstationer, körfiler, korsningar, gallerier och whatnot har tagits emot så kyligt bland stadsborna att, som en politiker uttrycker, det finns risk för att "en stor och svårläkt fötroendeklyfta uppstår vilket ledningen i Stadshuset insett." Alltså har tjänstemännen tvingats tänka om.

Sedan så är den där debatten inte alls sådär ha ha-rolig. Det är trist när stora byggprojekt och ombyggnader som så centralt förändrar stadsbilden och invånarnas vardag tar fel skruv på slutrakan. Själv minns jag bra ordkriget kring de gamla tegelmagasinen i Tölöviken och nu verkar en ny front öppnas i Hagalund. Många arga insändarskribenter där. Allt skäl, stå på er!

 

Sedan så är den där debatten inte alls sådär ha ha-rolig.

Egentligen borde det inte gå snett. I alla fall inte därför att invånarna skulle sakna tillgång till information. Planer, ritningar, utlåtanden, protokoll och till och med utkastens utkast ligger blott en musklick borta. Trots till och med mycket tydlig dokumentation finns det alltid gaphalsar som påstår att viktiga uppgifter mörkats. Ibland är det sant. Alternativa tagningar som fastnat antingen i den första slussen hos tjänstemännen eller ratats av politikerna i olika nämnder når inte allmänheten och det är problematiskt. Vad allt är det som vi aldrig talar om? Och när beslutsfattarna drar ut i kvarteren för att lyssna på folkopinionen protokollförs åsikterna pliktskyldigt och – det är det. Folket är informerat och har hörts. Också lokalpolitiker i Helsingfors och Esbo stadsfullmäkigen har klagat på tjänstemannaväldet. Flera år, faktiskt.

Dessutom… Vandaborna har orsak att sura igen. En mängd så kallade goda skattebetalare har fått förkörsrätt i tomt- och bostadskön.