Vargavinter i Sibbo

I Sibboskogarna gulnar löven på träden. Vintern är i antågande. Och det ser ut att bli en riktig vargavinter för lokalpolitikerna som nu måste lägga tid och energi på hemortens framtid.

I Sibbo var fullmäktiges ordförande Christel Liljeström (SFP) först på plan. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Liljeström kommer i sin analys fram till att det inte alls är självklart att Sibbo klarar av framtidens krav. Hennes recept är att Sibbo kan delas i tre delar, öster-, väster- och norrut.

Christel Liljeströms framtidstankar om Sibbo är en spelöppning, som genast ledde till mothugg.

"Rör inte mitt Sibbo". "Christel blir inte omvald nästa gång". "Betänkligt och omdömeslöst", är några plock ur de inlägg som Hbl:s läsare skrivit i sina kommentarer till intervjun med Christel Liljeström. Den första reaktionen var väntad. Folk reagerar med ryggmärgen och det är inte så analytiskt.

Nu blir det spännande att se hur aktiv den riktiga debatten om Sibbo blir. Finns det fler modiga lokalpolitiker som vågar tänka högt om framtiden.

Hurudan blir då framtiden? Familjer med små barn vill till exempel veta hur dagvården är ordnad, de vill veta vad den kostar, hur långt borta dagiset ligger och om det finns lediga platser. Familjerna bryr sig sällan om vem det är som ordnar barnomsorgen. De vill vara säkra på att dagisverksamheten är trygg och fungerande. Barnomsorgen i Sibbo kan säkert organiseras från Vanda, Helsingfors eller Borgå. Äldre har behov av fungerande vård och omsorgstjänster. Barn och unga behöver högklassig undervisning i skolorna. Frågan är om kommunen har resurser att på egen hand ordna allt detta. Markplaneringen, kollektivtrafiken och boendet måste också ordnas liksom den specialiserade sjukvården.
Ändå vet alla att störst inte alltid är bäst. Små kommuner kan vara effektiva serviceproducenter på samma sätt som stora kommuner ibland agerar både ineffektivt och kostsamt.

Intressant är också att följa händelseutvecklingen från Kyrkslätt västerut. Vartåt ska Sjundeå och Ingå orientera sig. Eftersom så många Ingå- och Sjundeåbor arbetar någonstans i huvudstadsregionen kunde orienteringen österut mot huvudstadsområdet vara ett klokare och bättre alternativ än att rikta blickarna mot Lojo och Raseborg.

I kärnområdet, mitt i metropolen verkar alla gå på tå. Något är görningen men tills vidare råder tystnad och väntan. Blir det fusioner eller en tvåstegsförvaltning där primärkommunerna producerar basservicen medan regionfullmäktige sköter kollektivtrafiken, bostadspolitiken och markplaneringen.

Överborgmästare Jussi Pajunen har för flera år sedan sagt att Nyland kunde klara sig med fem kommuner.

Dessutom... Nästa år har Helsingfors varit huvudstad i 200 år. Nästa vecka presenterar överborgmästare Jussi Pajunen jubileumsårets budget.