Hotade

Hälften av landets kommunpolitiker har blivit hotade, uppger Finlands kommunförbund.

Strax före riksdagsvalet utsattes en kommunpolitiker i huvudstadsregionen för hot som gällde mer än det politiska förtroendeuppdraget. Politikerns företagarkarriär ifrågasattes. Hotelsen ledde också till att politikerns ambitioner om en kandidatur i riksdagsvalet stoppades. Politikern är fortfarande så skärrad, orolig och rädd att ett offentligt framträdande med namn och fotografi inte i det här skedet är möjligt. För att få en bild av vardagsverkligheten för de politiker som sysslar med markplanering i Esbo och Vanda har Hbl gjort en egen liten enkät. Att vi valde medlemmar i stadsplaneringsnämnderna handlar om att de beslut som stadsplaneringsnämnderna fattar ofta handlar om stora pengar. Matematiken är enkel. Det kostar ungefär 3 000–3 500 euro per kvadratmeter att bygga en höghusbostad. Då samma bostad sedan kan säljas för 7 000–7 500 euro per kvadratmeter blir vinsten betydande.

Privata markägares vinstbegär går inte alltid ihop med politikernas mål om trevliga och trivsamma bostadsområden. Om politikerna i nämnderna skär ner byggnadsrätten från 20 000 kvadratmeter till 12 000 kvadratmeter gör markägaren en ”förlust” som lätt räknas i miljoner.
I söderns tätorter kan politikernas och de privata konsultplanerarnas relationer vara kontroversiella. Privata markägare utnyttjar ofta privata planeringsbyråer. De ritar planer med utgångspunkt i markägarens önskemål. Samhällsintresset och de privata intressena kan kollidera.
Alla konsultplanerare är trots det inte skurkar. Fruktbara kompromisser görs också.

Hbl:s egen enkät visar att hotelser förekommer. Men de verkar inte vara särskilt vanliga. Många drabbas i alla fall av överaktiva lobbare. Politiker som inte följer sina egna partiers linjer i planeringsfrågor utsätts också ofta för tillrättavisningar och hård kritik. Om den hotade politikern först utsätts för hotelser och sedan drabbas av tillrättavisningar av sina egna är situationen besvärlig. Ur politikerkommentarerna framgår också att stadsstyrelserna ibland tenderar att riva upp nämndbeslut. Det kan gälla frågor om var butiker ska placeras. Då nämnderna anser att butiker ska placeras bland bosättningen vill livsmedelskedjorna bygga längs vägarna.
”Trots att vår ambition är att liva upp bostadsområdena låter stadsstyrelserna påfallande ofta kedjorna bygga sina marketbutiker längs de stora vägarna och nära stora korsningar”, skriver en nämndmedlem.

Ur de flesta enkätsvaren i den lilla Hbl-enkäten framgår också att kontakter med grannar, stadsdelsföreningar och sakägare upplevs som normal växelverkan. Växelverkan är ok hot och trakasserier accepteras inte.

Dessutom … Nästa vecka väljer fullmäktige i Vanda ny stadsdirektör.