Tvåa kan bli etta

Finalomgången i stadsdirektörsvalet i Vanda närmar sig. Beredningsgruppen med politiker från alla partier ska intervjua fem kandidater.

Stadsfullmäktige i Vanda väljer stadsdirektör den 23 maj. Valberedningen leds av stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml) och fullmäktiges ordförande Antti Lindtman (SDP).

De fem som beredningen ska intervjua är Elina Lehto-Häggroth, Martti Lipponen, Jukka Peltomäki, Jukka T Salminen och Hannu Rossilahti.
Rossilahti är överdirektör vid Ara, Finansierings- och utvecklingscentralen för boende. De fyra övriga är biträdande stadsdirektörer i Vanda.
Av de fem som är med i finalomgången har Elina Lehto-Häggroth den kanske bredaste kommunala ledarerfarenheten. Hon har tidigare arbetat som stadsdirektör i Lojo och Tavastehus. Före det var hon direktör vid TE-centralen. Hon uppfyller de formella behörighetskraven. Problemet är den politiska lämpligheten. Samlingspartiet, gör som stadens största parti anspråk på stadsdirektörsposten och det kriteriet har Lehto-Häggroth svårt att uppfylla. Partitillhörigheten har ett par andra sökande också svårt att uppfylla.

Men för Vanda är det naturligtvis hedersamt att alla biträdande stadsdirektörer har anmält sitt intresse för stadsdirektörsjobbet.

I Helsingfors är stadens sannolikt viktigaste biträdande stadsdirektörstjänst nu ledig att sökas. Paula Kokkonen avgår med pension på sensommaren. Helsingfors söker en biträdande stadsdirektör som ska ha ansvar för social- och hälsovården. Det är definitivt en tung post. Social- och hälsovården slukar över hälften av stadens budget. Sektorerna sysselsätter tusentals anställda. Rekryteringen pågår. I Helsingfors söks en person med högre högskoleexamen och tillräckliga språkkunskaper. Personen förutsätts ha chefserfarenhet. Bland de outtalade kriterierna finns också att personen ska vara samlingspartist. I förhandsspekulationerna figurerar namn som Sari Sarkomaa och Laura Räty. Räty är läkare, hon sitter i stadsfullmäktige och leder den samlingspartistiska gruppen. Hon uppfyller behörighetskraven. Hon är ung, eventuellt är hon för ung. Lite äldre och mer erfaren är Sari Sarkomaa. Sarkomaa sitter i stadsfullmäktige. Hon är riksdagsledamot och har också ministererfarenhet. Hon är behörig.


I grannstäderna kan sektordirektörerna Juha Metso och Jukka T Salminen tänkas vara intresserade. Men att vara biträdande stadsdirektör i Helsingfors lockar säkert en lång rad andra intresserade.

Dessutom... Om ett par veckor vet vi om metropolpolitiken spelar någon roll i regeringsprogrammet och om samlingspartiet och socialdemokraterna tänker göra allvar av visionen om att Finland klarar sig med 100 kommuner.