Stormvarning i stadshusen

Riksdagsvalet ger en fingervisning om vad vi har att vänta om drygt ett år då det är kommunalval.

Om Sannfinländarna inte gör bort sig kommer de att ha framgång i nästa val också. För att de etablerade partierna alls ska en chans att behålla sina positioner så måste de börja satsa stort på basservicen. Politiken, också kommunalpolitiken, måste skötas klanderfritt. Serviceproduktionen måste fungera snabbt, smidigt och effektivt. Det gäller allt från social-, hälso- och sjukvård till utbildningsfrågor, kollektivtrafik, markplanering och kommunalteknik.

För oss finlandssvenskar ser framtiden inte särskilt ljus ut. Om Sannfinländarna kommer åt att rumstera i de kommunala budgetarna stryper de sannolikt anslagen för i stort sett allt som har anknytning till den finlandssvenska befolkningen. De som nu blundar för brister i äldreomsorgen och inte reagerar på problem som bottnar i segregationen och de växande inkomstklyftorna delar samtidigt ut propagandavapen som Timo Soini och hans parti helt säkert kommer att utnyttja i valkampanjen på hösten 2012.

I Helsingfors samlade Sannfinländarna 14 730 röster i kommunalvalet 2008. I riksdagsvalet 2011 röstade 44 911 personer på Sannfinländarna i huvudstaden. Med det understödet skulle gruppen växa från 4 till kanske 14 platser i stadsfullmäktige, som har 85 medlemmar. Vänsterförbundet skulle sannolikt också växa i inflytande medan Svenska folkpartiet och Socialdemokraterna sannolikt skulle hålla sina positioner. Alla andra partier skulle förlora i understöd. I Helsingfors fortsätter Samlingspartiet säkert som fullmäktiges största parti. Men sedan tävlar Socialdemokraterna och Sannfinländarna om andra platsen, Vänsterförbundet och De gröna konkurrerar om tredje platsen. Svenska folkpartiets 5 ledamöter räcker inte långt i försvaret av de frågor som är viktiga för den finlandssvenska befolkningen i Helsingfors.

I Timo Soinis hemstad Esbo skulle förändringen inte bli lika stor eftersom Sannfinländarna redan har en rätt stark position i Esbofullmäktige. I Esbo har Sannfinländarnas väljarunderstöd ökat från 11,6 till 14,7 procent. Det betyder att gruppen kan växa från 7 till eventuellt 10. I Esbo har Sannfinländarna också lyckats engagera finlandssvenskarna Kurt Byman, Bjarne Häggman och Olle Smeds i den kommunala beslutsapparaten. Ibland kallas de obundna, men i praktiken hör de till Sannfinländarnas grupp.
Den riktigt stora förändringen kan ske i Vanda där Sannfinländarnas väljarunderstöd har vuxit från 9,8 procent i kommunalvalet för tre år sedan till 22,6 i riksdagsvalet. I Vanda är partiet nu jämstarkt med Socialdemokraterna. I riksdagsvalet fick Samlingspartiet 25,7 procent av rösterna i Vanda.

Trenden är tydlig. Om den håller i sig till kommunalvalet om drygt ett år blir det en stor förskjutning i maktbalansen i landets största städer.

Dessutom ... Vanda ska på försommaren välja ny stadsdirektör efter Juhani Paajanen som går i pension. Rekryteringsprocessen pågår. Helsingfors söker som bäst en biträdande stadsdirektör efter Paula Kokkonen som går i pension på sensommaren.