Är guld en placering?

I januari arrangerade Evli ett seminarium med två världsberömda talare. Dessa var professor Robert J. Schiller, aspirant till Nobels ekonomipris, och Marc Faber, känd som ”Dr. Doom” på grund av sin grundmurade pessimism. Kosmopoliten Faber, en av förgrundsfigurerna på Wall Street, visade sig också vara en karismatisk showman.
Herrarna hade en intressant dispyt. Faber talar varmt för placeringar i guld, en fjärdel av hans egna tillgångar. Enligt en intervju lär han aldrig sälja guld, endast köpa.
Shiller rekommenderar däremot: blanka guldet (”sell short”). Han räknar alltså med att guldpriset rasar. Två finansgenier har en diametralt motsatt åsikt i denna central fråga. Vad skall vi andra tro?

Priset på guld fluktuerar vilt. Från 35 dollar per uns guld 1970 fördyrades ädelmetallen till hela 850 dollar i januari 1980, varefter priset rasade. Spekulanterna fick vänta i hela 28 år, innan rekordpriset från år 1980 tangerades på nytt. Under 1980- och 1990-talen var guldplaceringar ett effektivt sätt att minska sin förmögenhet.
Ljusare tider randades på 2000-talet. Ännu 2002 fick man ett uns guld för långt under 300 euro. En spekulationsvåg mångfaldigade priset till ett rekord på drygt 1 900 euro i september 2011. Efter det har guldet för det mesta kostat 1 600–1 700 euro. Kina är troligen en orsak till de senaste årens enorma uppgång. Landet vill riskdiversifiera sin enorma valutareserv, som i huvudsak består av dollar.
Guldet har alltid intresserat spekulanter, trots att den industriella nyttan närmast är begränsad till produktion av smycken och prydnadsföremål. Förr en gång i tiden spelade ädelmetallen en central roll i många länders penningpolitik Guldet sägs vara värdebeständigt, vilket är en myt. Priset sjönk under 1900-talets två sista decennier trots att inflationen skenade. Under 2000-talet har inflationen varit mycket låg, men guldpriset har rusat uppåt.
Under kristider, såsom i Ryssland 1917, kan det löna sig att satsa på guld. Sovjetregimen konfiskerade fast egendom, både aktier och andra värdepapper blev värdelösa och tsarregimens sedlar makulatur. Utan guld inledde de ryska emigranterna sina nya liv barskrapade.

Men är guld en placering? En placering ger avkastning, till exempel ränta eller utdelning. Det går att bestämma ett värde på aktier och räntepapper, eftersom de ger upphov till ett kassaflöde. Aktierna representerar dessutom delar av ett företag, vars värde kan uppskattas. En guldtacka avkastar ingenting. Tvärtom förorsakar den försäkrings- och lagringskostnader. ”Avkastningen” är alltså negativ. Enda orsaken att köpa guld är att någon är dum nog att betala mera för guldet än man själv gjort.
Priset på guld övergår allt sunt förnuft. Köparna och säljarna är i dag överens om ett pris på knappt 1 700 dollar. Priset skulle lika väl kunna vara 170 dollar eller 17 000 dollar. Prissättningen är såsom värdet på en tavla. Ett konstverk kan ge sublima lustkänslor. En guldtacka har en vacker gyllene färg, men är kall och ohanterlig. Dessutom måste den döljas för nyfikna blickar.
Kim Lindström är placerare och aktieboksförfattare.